Dnešní koupelna nám slouží nejen k hygieně, ale také k relaxaci. Místnost se zvětšuje, přibývají okna, najdeme tady sprchový kout i vanu, dvě umývadla, křesílko, lehátko, bidet a WC, pračku, sušičku. Ve velké koupelně je zkrátka spousta věcí a všechny její zóny by měly být adekvátně nasvíceny.

Jak rozjasnit malou koupelničku

Na druhé straně vedle velkých domácích lázní v rodinných domech stále zůstávají sta tisíce panelákových koupelniček, více či méně stísněných. Pokud právě teď chcete koupelnu rekonstruovat, věnujte velkou pozornost osvětlení. A jestliže se k tomu nechystáte, přidejte jednoduše jenom světlo a změňte jeho dispozice. Osvětlení je právě to, co udělá z malé místnůstky zcela jinou - veselejší, jasnější, zdánlivě prostornější místnost. Zejména když zkombinujete nové osvětlení se dvěma třemi většími zrcadly, která světla znásobí a místnost zvětší.

Svítíme bezpečně

V koupelně, jakožto mokrém, vlhkém provozu je nejdůležitější bezpečnostní stránka věci. Světla musí odpovídat dané normě, musí být bezpečná a určená do vlhkého prostředí. Vždy kupujeme světla deklarovaná jako koupelnová. Nemůžeme sem postavit třeba jakoukoliv pracovní lampičku. Světelné zdroje musejí být také uzavřené (nikoliv tedy lustr) a tedy chráněné třeba před nechtěnou sprškou ze sprchy. A navíc také instalované na odpovídající místo, mimo dosah vody.

Pokud nehrozí přímé postříkání svítidla vodou nebo kondenzace vodních par, je nejnižší předepsanou hodnotou krytí IP 21. Kolem vany nebo sprchy do vzdálenosti 0,6 m a nad ní, výše než 2,25 m nehrozí-li ani neúmyslné postříkání svítidla vodou pod tlakem, je třeba zvolit osvětlení s hodnotou krytí nejméně IP 44. Svítidla se pak nedoporučuje instalovat do vnitřního prostoru vany nebo sprchového prostoru a v prostoru od okraje vany nebo sprchy do výšky 2,25 m.

Stropní světlo by mělo být přisazené ke stropu, případně ke stěně pod stropem. Na koupání, sprchování i obsluhu pračky stačí slabší rozptýlené světlo z tohoto centrálního zdroje. Nemusí být ale zdaleka jen jeden, větší koupelně naopak sluší stropní světla dvě, anebo více bodových světel, ať už na několika lištách, nebo rovnoměrně zabudovaných ve stropním podhledu.

Kolik wattů celkem?

Malé minikoupelně postačí 60W stropní svítidlo plus zrcadlové osvětlení navíc. Velká koupelna, aby byla dobře osvětlená, ale už "spolkne" až 300 W a více. V koupelně lze použít zářivky, žárovky, anebo jejich kombinaci. Výhodnější kompaktní zářivky instalujeme v koupelně v hodnotě asi 20 - 25 W na metr čtvereční, zatímco u žárovek se obecně doporučuje asi 65 W na metr podlahové plochy. Je to ale poměrně individuální. Základním kritériem je to, abychom se cítili zrakově pohodlně, bezpečně. Každému navíc vyhovuje jiná intenzita světla - například lidé krátkozrací, kteří jsou zároveň více či méně šeroslepí, komfort a jistotu pocítí až v plnějším nasvětlení.

Záleží také na stěnách a jejich pohlcování světla. Tmavozelené obkládačky jsou z tohoto hlediska něco zcela jiného než obkládačky sněhobílé. Navíc koupelna ve starém činžáku s tři a půl metru vysokými stropy musí být také jinak osvětlena než nízké panelákové jádro.

Správné a intenzivní nasvícení tváře

Nad umyvadlem, na toaletce u zrcadla k úpravě vlasů, k holení a make-upu potřebujeme světlo intenzivní; navíc vhodně rozptýlené, aby nám při líčení nevytvářelo nežádoucí stíny na tváři. Zrcadlo musí být vždy kvalitně osvětleno a je pouze na nás, zda zvolíme jedno, nebo dvě světla na stěně nad ním, zrcadlo s integrovaným osvětlením, nebo zrcadlovou skříňku se zakomponovanými žárovičkami.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Artemide