Správný výběr vhodného keramického materiálu pro budoucí užitný prostor se řídí vždy podle toho, kde bude keramika umístěna a co od ní očekáváme. Keramické materiály lze rozdělit do několika skupin podle technologie výroby, z nichž každá má rozdílné technické parametry. Podle typu střepu se dělí na slinuté, na klasické s červeným nebo bílým střepem, na hutné a cihlové tažené. Podle úpravy povrchu se dělí na glazované a neglazované.

Možnosti na výběr

Nejznámějším keramickým výrobkem jsou právě obklady koupelen a WC, obklady stěn v interiérech zvané pórovinové obkladačky. Toto omezení použití v interiérech vyplývá z vysoké nasákavosti střepu a nízké odolnosti povrchu proti otěru. Povrch obkladů je opatřen glazurou, která propůjčuje obkladačkám vynikající čistitelnost i odolnost proti všem běžným čisticím i desinfekčním prostředkům. Povrch glazury může být lesklý, matný či kombinovaný lesklo-matný, zdobený dekoračními barvami nebo jednobarevný.

Hutné dlažby jsou keramické glazované materiály s nasákavostí do tří procent. Moderní technologie výroby umožňuje téměř identické možnosti zdobení povrchu jako u pórovinových obkladaček, a z toho vyplývá i hlavní aplikační oblast těchto materiálů - slouží jako podlahy do koupelen, toalet, kuchyní i dalších částí obytných i komerčních objektů, kde doplňují stěnové obklady z obkladaček.

Slinuté neglazované dlažby (gres porcellanato) mají díky technologii výroby nízkou nasákavost (v rozmezí 0,04 - 0,5 procent) a vysokou pevnost střepu, proto jsou ideálním a univerzálním materiálem pro interiér i exteriér. Nadčasový materiál na bázi umělého přírodního kamene se těší oblibě mezi uživateli, a tak díky své kvalitě a technologii výroby s využitím nejnovějších technologických poznatků takřka vytlačil dlažbu režnou.

Estetika i praktická funkce

Nedělitelnou součástí keramických sérií jsou ozdobné dekorační prvky, keramické tvarovky jako rohy, listely, bombata, inserta a další, které zajišťují dokonalou funkčnost keramického materiálu. K přednostem keramických materiálů tradičně patří široké spektrum barevných a tvarových variant, dlouhá životnost, nehořlavost, snadná údržba a zajištění hygieny. Snížení výskytu alergenů, například prachu, pylu a roztočů, ocení zejména stále rostoucí počet uživatelů - alergiků.

Keramické obklady nachází uplatnění nejen na tradičních místech v koupelnách, v kuchyních, ale i v ostatních obytných prostorách bytů díky své vysoké tepelné vodivosti, zejména ve spojení s moderními úspornými způsoby vytápění - podlahovým vytápěním.

O vhodnosti výběru určitého obkladu musí zákazníkovi podat jasné a srozumitelné instrukce prodejce obkladů. Nelitujte času a námahy strávené při návštěvě showroomu s kvalitním servisem. K servisu dokonalé prodejny patří vedle rozsáhlé expozice obkladů často i počítačová vizualizace náhledu do koupelny či jiného objektu podle zadání zákazníka. Jedině vizuální vjem na předběžné dispoziční řešení obkladu, dlažby a ozdobných doplňků umožní zákazníkovi správně zvolit druh, barvu a formát obkladu podle jeho představ.

Výběr obkladů a dlažby není zrovna jednoduchou volbou, neboť se díky svým technickým vlastnostem jedná o materiál, který přečká generace, ale design se mění stejně rychle jako módní vlny.

-Pavla Nováková, Dům a zahrada 3/2006-Foto: Rako