Někdy zcela zbytečně. Pak po nějakém čase vždy jenom zalapáme po dechu nad výší faktury za vodu - a potom ji útrpně zaplatíme. Je ale mnoho cest a možností, jak tohle všechno uspokojivě vyřešit a vodu ušetřit.

Třeba takové splachování WC s dvojí nádrží může být 4 nebo 9 litrů a nikdy jinak. Tak je to dáno, to je pod kontrolou. Co pod kontrolou není, je, když mnohokrát denně odtéká voda do kanalizace - a to i po malých troškách. Třeba když nezavřeme kohoutek při čištění zubů, je to jako mnohonásobné spláchnutí. A to je ta nenápadná, neviditelná spotřeba a také důkladný útok na peněženku.

Jak je důležitá správná koupelnová baterie

Páková baterie nejen šetří svou konstrukcí, ale také prostě tím, že naprosto jednoduše vodu zavřeme i jen ťuknutím hřbetu ruky, ve které držíme zubní kartáček. To u kohoutku můžeme být líní a říkáme si, že nás pár kapek nezabije - a necháme vodu téct.

Bezdotykové baterie vám poskytnou jen vodu opravdu nutnou k opláchnutí rukou. Plýtvalové by nad nimi měli zauvažovat.

Termostatická baterie Termostatické baterie v porovnání s pákovými dokážou ušetřit až 50 % vody. Fungují na principu míchání studené a teplé vody (nastavíme požadovanou teplotu vody a baterie automaticky míchá teplou a studenou). Jsou bezpečné i pro děti; mají bezpečnostní pojistku, která zabrání opaření.

Omezovač průtoku vody - Existují vodovodní baterie s omezovačem maximálního průtoku horké vody. Zejména děti pak nemohou otevřít kohoutky na plno a nechat je být. Baterie dovolí jen snížený průtok vody, čímž se významně šetří.

Největší plýtvači vody v koupelněČištění zubů při tekoucí voděPlýtvání vodou při mytí rukouZbytečné zdlouhavé splachování - absence dvojího splachováníNeustálé koupání se v plné vaně vodyPři sprchování: mydlení se při puštěné spršeKapající kohoutkyIgnorování protékajícího WCNeekonomický úklid - např. mytí obkladů či nádobí při tekoucí vodě

Vtipný úsporný výrobek

Příklad progresivního, dokonale "šetřivého" výrobku na využití vody z mytí rukou jsme zaznamenali před nedávnem v zahraničí: je to WC mísa, která má na zadní straně nad nádržkou umyvadélko s kohoutkem. Po umytí rZáchodová mísa s úsporným režimem splachování ukou tak voda neodteče do kanalizace, ale shromáždí se v nádržce k dalšímu spláchnutí WC. Možná se to zdá trochu směšné, triviální - ale v podstatě jde o výrobek budoucnosti.

Co si pořídit?

  • Úspornější vodovodní baterii
  • Malé a velké splachování na WC
  • Menší vanu
  • Zaizolované vodní trubky
  • Omezovač průtoku vody

Srovnání: pokud klasické kohoutky vyplýtvají až 5.000 Kč ročně, provoz pákové baterie je asi o tisíc korun levnější, provoz baterie termostatické vyjde pak jen na 1.500 korun.

Šetřivé tipySnažit se používat vždy jen nezbytně potřebné množství vody.Střídat sprchování a koupání ve vodě, nebo rovnou koupel nahradit za sprchování.Opravovat kapající kohoutky, nedoléhající těsnění a protékající WC.Dát zaizolovat trubky - než doteče do umývadla horká voda z bojleru, vyplýtvají se desítky litrů té studené.Když se musí nechat voda odtéct, aby tekla ledová nebo horká, tu odtékající zachytávat a zužitkovat třeba na zalévání květin.

A nakonec příběh ze života - protékající WC

Jeden nájemník nesdělil majitelce bytu, že protéká WC. Té pak přišla faktura místo na obvyklých 8.000 korun asi na 50.000 korun. Krásný příklad neviditelného plýtvání vodou při nepatrném, ale dlouhodobém protékání.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Sapho