Hrubé, neohlazené, jakoby nedodělané stěny bez finální úpravy. Jsou na nich vidět tahy špachtlí a zásahy zednickou lžící; výrazné nepravidelné tahy velkou špachtlí tvoří přechody hladkých a hrubých ploch. Co ale může tvořit větší a výraznější kontrast k designově cenným kouskům sanitárních koupelnových předmětů?

Na betonovém pozadí budou svítit sněhobílé sanitární předměty a designově dokonalé baterie. Stěny dostanou zajímavý rozměr promyšleným nasvícením - šikmo namířené bodové paprsky zdůrazní syrovou krásu betonu, strukturu hrubě nahozené stěny i hladkou jemnost umývadel. Hrubá šedá omítka nasvětlením také získá různé odstíny.

Kontrast, který dává vyniknout

Výsledný dojem z celé místnosti postavíme na kontrastu hrubého nehlazeného betonu a designové sanity. Pokud máme stěnu z betonového panelu, je to jednoduché. Jinak vytvoříme hrubě nahozené stěny - jakoby ledabyle cikcak a sem tam uhlazené špachtlí a prknem. (A nemylme se - i takovou ledabylost, aby byla hezká, není úplně jednoduché vytvořit.) Právě kontrast různých struktur bude vytvářet originální kulisu tvarově a materiálově krásných zařizovacích předmětů - umývadel, wc mísy, bidetu, vany.

Šedá, bílá, stříbrná...

Trojakord barev, spolu s šedou barvou betonu a sněhobílou barvou sanity, doplní vysoký lesk tvarově zajímavých baterií. Další barva, která se v koupelně objeví, je barva ručníků a osušek. Dokonale bude působit, zvolíme-li opět sněhobílou. V opačném případě vedle nekontrastní kombinace šedá-bílá jako kontrapunkty zasvítí textilie v barvě lila nebo tyrkysové, případně jasně zelené či rumělkově červené.

Beton nejen v šedém hávu

"Obarvit" koupelnu nemusíme ale jen doplňky - barvu sem může dodat také přímo sám beton. Například pomněnkově modrý vytvoří zajímavou kombinaci jemné barvy a "hrubého", syrového materiálu. Omítka může být probarvená ale i na temné syté tóny, které budou více kontrastovat se sněhobílou: ocelová, temně tyrkysová, čokoládová...

A ještě - co ony drobnosti, které jsou v koupelně tolik vidět, i když si to neuvědomujeme? Čím dokonalejší a čím více minimalistická koupelna, tím musejí být kvalitnější a promyšlenější. V naší "betonové" koupelně mohou porcelánové nebo kameninové mýdlenky, kelímky, dózy zachovat porcelánově bílou tvář sanity. Nebo vzhledově tíhnou naopak k bateriím a budou nerezové (lesklé nebo matné).

Zrcadlo, poličky, osvětlení...

A nakonec je tady koupelnová nezbytnost a výrazný solitér - velké zrcadlo. Této koupelně bude slušet naprosto jednoduchá obdélníková zrcadlová tabule bez rámu, s elegantním jednoduchým osvětlením zapuštěným nad zrcadlem přímo do betonu.

A čím takovou koupelnu zařídit, co skříňky, regály a police? Pořídíme-li si například dřevěnou vanu - rustikální masivní káď - doplní ji skříňky ze dřeva upraveného proti vlhkosti. Skříňky mohou být ovšem i z bambusu, který lépe zvládá vlhkost. Tyto přírodní materiály strohost betonu velice zjemní.

Co říci na konec? Třeba to, že co se při tomto rozhodně netypickém řešení ušetří za obklady stěn, lze investovat do krásného umývadla, vany a kvalitních baterií. V jejich případě se vždy radíme s odborníky, a slovo odborníky podtrhujeme. Ani jméno slovutného designéra se někdy automaticky nerovná jednoduchosti a pohodlnosti obsluhování baterií.

-ag-Foto: Rigips, Hansgrohe, www.profimedia.cz