Tvar sprchového koutu určuje vanička, která může být čtvercová, obdélníková, čtvrtkruhová nebo půlkruhová, existují také pětiúhelníkové trendem je sprchová vanička v úrovni podlahyad. Výběr určuje především prostor, do kterého jej chceme začlenit, přičemž ohled musíme brát také na vlastní potřeby. Znamená to, že kromě adekvátního tvaru musíme zvolit dostatečný rozměr. Standardní rozměr je 90 x 90 cm, s velikostí 80 x 80 cm už neposkytuje dostatečný komfort. Ten naopak najdete v prostorných modelech, které mohou mít 100 x 100 cm, tam, kde to prostor dovolí, mají šíři 120 nebo víc centimetrů. Při výběru je ale vždy vhodné do sprchového koutu vstoupit a vyzkoušet si ho nanečisto. Zda se v něm cítíte pohodlně, můžete se snadno otočit, zvednout ruce apod.

Buďte trendy...Módním prvkem se v posledních letech stala vanička, jejíž dno je ve stejné úrovni jako podlaha. Kromě vyspádované dlažby můžete použít některý ze speciálně konstruovaných modelů. S jeho instalací ovšem musíte počítat už při stavbě koupelny.

Na čem stojíme?

sprchová vaničkaZkoušením zároveň prověřujete materiál, ze kterého je vyrobená vanička. Podobně jako vany, se i ony nejčastěji vyrábějí z akrylátu nebo smaltované oceli. V menší míře jsou nabízeny z různých směsí (zpravidla akrylát s přísadou), o nichž můžeme říci, že to jsou „vylepšené akryláty“.

Každá vanička musí být dostatečně pevná, při výběru je proto důležité do vaničky vstoupit, aby uživatel na vlastní kůži zjistil, zda dno pod jeho váhou nepracuje a neprolamuje se. Zároveň se také přesvědčí, zda mu vyhovuje protiskluzový povrch. Některé modely mají totiž povrch natolik nerovný, že to při sprchování může být pro chodidla až nepříjemné. Protože při sprchování očekáváme pohodu a chceme relaxovat, musíme všechny tyto neduhy odstranit, protože v momentě, kdy je kout dostavěn, se nám už nebude chtít znovu bourat a předělávat ho.

Dveře do oázy

Volba sprchových dveří ke koutu je ovlivněna tvarem a velikostí vaničky. Otvírají se nejrůznějšími způsoby, známe například posuvné, lítací, pivotové ad. Volíme je nejen podle toho, který způsob nám nejvíce vyhovuje, ale zároveň podle prostorových možností. Tam, kde není místa nazbyt, jsou zpravidla nejvhodnější posuvné typy. Vzrostlým uživatelům samo sebou vyhovuje bezrámová sprchová zástěnaco nejpohodlnější vstup, takže zvolí klasické otevírání, třeba obou křídel apod.

V zásadě dnes existují dva typy zástěn, takzvané s rámem a bezrámové. Zatímco první z nich mají plochy usazené v profilech (nejčastěji z hliníku), skla druhých jsou přichycena na pantech a strany přesně doléhají ke stěně. Tato varianta působí v koupelně čistě a nenásilně, jednotlivé díly se rovněž snadněji udržují. Okolo rámů se totiž usazuje vodní kámen a údržba je pak o něco náročnější.

Náš tipSprchová zástěna může být vybavena povrchovou úpravou, která zabraňuje usazování nečistot a vodního kamene. Každý výrobce ji má pod vlastním názvem. Lze ji objednat už při výrobě nebo dodatečně doplnit na stávající kout.

Sprchové altány

Ti, kteří ve sprše relaxují a mají dostatečný finanční obnos, si mohou dopřát sprchové altány. Jsou to ucelené sprchové kouty vybavené navíc poklopem. Existují varianty pro jednu nebo dvě osoby.

Jejich vybavení je vysoce komfortní, kromě sprchových baterií jsou vybaveny několika masážními tryskami, masírování umožňují vestoje nebo vsedě, součástí totiž bývá sedátko. Některé varianty mají navíc další speciální masáže, např. pro masáž chodidel, krční páteře atd. Oblíbený je také přepad, což můžeme přirovnat ke sprchování pod vodopádem.

Většina modelů je navíc vybavena vyvíječem páry, přidat můžeme také vonné esence (např. eukalyptové), jejich účinek má příznivý vliv na zdraví.

Jednotlivé funkce se ovládají buď manuálně, nebo pomocí digitálního ovladače. Pro náročné klienty jsou vyvinuty boxy s integrovaným rádiem nebo telefonem. Zda budeme moci v altánu sledovat také televizor, je otázka budoucnosti.

Jak vybírat sprchový kout

  1. Ujasněte si, kam ho chcete v koupelně instalovat.
  2. Zvažte ideální tvar i materiál vaničky.
  3. Najděte vyhovující způsob otevírání dveří.
  4. Zvažte, zda dáte přednost bezrámovému provedení před zástěnou s rámem.
  5. Sprchová zástěna může mít nejrůznější dezény. Kromě vzhledu pamatujte na snadnou údržbu.

Sprchová baterie:

  1. Rozeznáváme podomítkové provedení a klasické připevnění na stávající obklad.
  2. Ideální je baterie s termostatem.
  3. Trendem jsou co největší hlavové sprchy.

-za-Foto: Kaldewei, archiv