V průběhu let se začaly používat horké vosky, oleje či pryskyřice. Nejposlednější trendy, které známe i my, pochází z poválečných let a postupně se vylepšují.

Metoda nejlevnější, ale s nejkratším účinkem

Je metoda holení na mokro. Jedná se pravděpodobně o nejpopulárnější a nejoblíbenější metodu, při které se vyholují chloupky nohou, partií třísel a podpaží speciálním dámským holicím strojkem. Je to však metoda krátkodobá, při které chloupky rychle dorůstají, a často se objevuje nepříjemné zarůstání. Pro snadnější a příjemnější oholení se používají speciální gely a pěny pro dámské holení, které vytvářejí na pokožce tenký film usnadňující klouzání strojku po pokožce a zabraňující jejímu vysoušení. Pro následné ošetření pokožky jsou vhodná různá tělová mléka a balzámy, které zvyšují pružnost a vláčnost pokožky.

Podobnou metodou, která také odstraňuje chloupky z povrchu pokožky, je používání depilační kosmetiky. Depilační krémy či gely se nanesou na pokožku, nechají se několik minut působit a pak se z pokožky smyjí nebo setřou spolu s chloupky. Před aplikací je lepší přípravek na malém kousku kůže vyzkoušet, neboť v některých případech může vyvolat podráždění a alergickou reakci.

Metoda „bolest každý měsíc“ - Epilační vosky

Velkou oblibu si získaly také epilační vosky, které odstraňují chloupky i s cibulkou, takže se růst chloupků výrazně zpomalí a ty dorůstají až za 2 až 4 týdny. Nevýhodou metody je bolestivost, proto se vosky používají spíše k ošetření nohou, popř. chloupků nad horním rtem. K epilaci se používají jak vosky teplé, tak studené. Teplé vosky se nanášejí na tělo aplikátorem a postupně se v pruzích trhají pomocí speciálních fólií nebo pásků. Toto ošetření se většinou provádí v kosmetických salonech. Pro domácí epilaci můžete použít fólie nebo pásky se studeným voskem, které se přikládají na jednotlivé partie a pak se strhávají i s chloupky. K této metodě se používá také depilační cukrová pasta, která se vmasíruje do pokožky proti směru růstu chloupků a pak se opačným směrem a rychlým pohybem odlepuje i s ochlupením.

Metoda trvalá, ale nákladná - Moderní lékařské metody

K dalším metodám patří epilace prováděná na pracovištích estetické medicíny a v dermatologických centrech – například elektrokoagulace a laserová epilace. Jedná se o metody, při kterých dochází k energetickému poškození zárodečné cibulky chloupku. Je třeba však počítat s tím, že se i tato ošetření musí opakovat. Chloupky na těle se totiž v daném okamžiku nacházejí v různých růstových fázích a ošetření působí pouze na ty, které jsou právě v aktivní fázi. Elektrokoagulace je poměrně bolestivá a používá se pouze na jednotlivé chloupky, laserová epilace je nebolestivé ošetření a je vhodné pro ošetření i velkých ploch kdekoli na těle. Nevýhodou je finanční náročnost.

Metoda nejpraktičtější – bezbolestný efekt v jednorázové investici – Elektrické strojky

Rowenta Fresh ExtremeVelice populární je v současné době další metoda – použití speciálních strojků, které přinášejí jednoduchý, a přitom efektivní způsob odstraňování chloupků s dlouhotrvajícím účinkem, protože vytrhávají i velice krátké chloupky, takže pokožka zůstává hladká i po dobu několika týdnů. Navíc odborníci tvrdí, že opakovaným vytrháváním chloupky slábnou a řídnou.

Některé strojky jsou velice důmyslné, jsou vybaveny různými chladicími a masážními systémy, které potlačují nepříjemný pocit bolesti, nechybí různé nástavce, výměnné hlavy a doplňky, takže se hodí i k péči o celé tělo a k ošetření velmi citlivých míst – podpaží a bikin.

Tipy od firmy ROWENTA

  1. Dámský epilátor Rowenta Fresh Extreme je novým důmyslným strojkem, který ihned redukuje pocit bolesti díky svěžímu proudu vzduchu technologie Air Pulse.
  2. Strojek má výklopnou epilační hlavu pro snadnější kopírování pokožky a o dokonalou a příjemnější depilaci se stará 24 epilačních pinzet a 24 masážních kuliček.
  3. Epilační hlava je navíc odnímatelná a lze ji nahradit holicí hlavou pro holení chloupků či hlavou pro oblast bikin. Epilační i holicí hlavy jsou omyvatelné.

Autor a foto: Archiv Rowenta