Ceny pozemků určují, že většina staveb se nerozprostírá do šířky, ale spíše do výšky. Na první pohled se to může zdát jedno, ale uživatelé, kteří běhají denně z patra do patra, vědí své... Naučili se dělat si hromádky, aby nemuseli chodit dvakrát, nedej bože třikrát či víckrát.

Pokud máte podobnou zkušenost za sebou anebo jste o ní jen slyšeli, pak vám jistě proběhnou hlavou mnohá řešení nejrůznějších problémů, které vznikají při patrovém bydlení. Jedním z nich je i cesta mezi košem na prádlo, pračkou a sušákem.

Není to přepych

Napadlo vás, že v jedné domácnosti instalovat gravitační shoz, který se využívá v nemocnicích či administrativních budovách, je zbytečný přepych? Z určitého úhlu pohledu ano, ale chceme-li mít pohodlnější bydlení a myslíme-li i na stáří, kdy pravděpodobně budeme počítat každý krok navíc, pak se investice do tohoto zařízení vyplatí. Počítejme rovněž, že při rekonstrukci či stavbě shoz snadno naplánujeme a postavíme, později už může být s jeho stavbou problém, anebo to nepůjde vůbec.

Snadná pomoc

Pokud jste se rozhodli vybudovat shoz prádla ve vaší domácnosti, pak je nutné dopředu naplánovat cestu. Měla by začínat v koupelně anebo na chodbě, zkrátka na místě, ke kterému mají všichni snadný přístup, a končit v technické místnosti, kde je pračka. Má-li budova více pater, pak se v každém instalují další dvířka.

Projekt by měl vypracovat příslušný odborník a samotnou instalaci zajistit buď firma, nebo majitel sám - systémy jsou natolik jednoduché. Fungují totiž jako stavebnice. Jednotlivé díly se k sobě montují, přičemž v každém patře je šachta zajištěna proti pohybu zemní paticí a stěnovými kotvami. Systém je konstruován univerzálně k obezdění či zaklopení sádrokartonem nebo dřevem.

Dvířka jsou vidět

Vhozová dvířka jsou součástí interiéru, a tak je výrobci nabízejí v nejrůznějším designu, široká škála barevných laků či dřevěných dýh je samozřejmostí. Při výběru dbáme na kvalitu kování, které by mělo fungovat i desítky let, a podcenit samozřejmě nesmíme jejich umístění. Může být jak vertikální, tak horizontální, velmi pěkně působí, jsou-li dvířka součástí vestavěné skříně. Jsou-li ve shodném designu, nikoho ani nenapadne, že za nimi je díra až do suterénu.

Bezpečnostní hledisko

Zejména v domácnostech s malými dětmi a zvířaty (kočky, malí psi apod.) je nutné dbát na zvýšenou pozornost, a to i v momentě, kdy hrozí nebezpečí spadnout „pouze“ do měkkého. Proto instalujme na dvířka bezpečnostní pojistku. Nutné je dodržet i požární ochranu (shoz funguje jako komín), a tak vybírejme dvířka z materiálů, které jsou vhodné k těmto účelům.

  1. Připravte projekt (místo, trať shozu, umístění vhozů).
  2. Při instalaci dbejte všech bezpečnostních i požárních pravidel.
  3. Vyberte vhodná dvířka.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Artox