Trendem je integrovat koupelnu do obytného prostoru tak, aby vznikla jedna polyfunkční místnost. Výsledek sice působí efektně, ale v běžném užívání několikačlenné rodiny není zcela praktický. Nicméně zařídíme-li si koupelnu podobně jako celý byt, získáme nadmíru přívětivou místnost, ve které očistíme nejen tělo, ale i duši.

K pohodlí nepřispívá jen zvolené umyvadlo, vana, sprchový kout, ale také úložné prostory. Ty totiž komfort užívání povyšují – už nemusíte spěchat nazí přes celý byt, abyste si vzali čistý ručník, a ostatní hygienické potřeby rovněž budou pěkně po ruce.

Proč právě ten?

Koupelnový nábytek musí 24 hodin denně čelit vlhkému prostředí. Proto výrobci nemohou použít k výrobě všechny materiály, které běžně využívají k výrobě bytového nábytku. Při výběru se proto ptejte, jaký materiál byl použit, na povrchovou úpravu a údržbu.

Fakt, že dřevo do koupelny nepatří, je zavádějící. Představte si palubu lodě. Z čeho je vyrobena? Ze dřeva. A právě dřeviny odolávající vlhkosti (např. teak) jsou ideální do tohoto prostoru. Patří ovšem k finančně náročným, a tak je volíme tam, kde víme, že nábytek bude sloužit několik desítek let. Připadá-li vám investice do tohoto materiálu zbytečná (anebo si ji nemůžete dovolit), ale i tak preferujete masivní dřevo, pak volte to, které je ošetřeno voděodolným lakem. Zvolit můžete i dýhy dřeva. I ty je však nutné povrchově chránit.

Vhodným materiálem jsou i MDF desky opatřené vysokotlakou fólií, laminátem nebo lakem. Ten je nabízen v široké škále provedení stupnice RAL v matném nebo lesklém provedení.

Co je ABS hrana?Proužek z plastu, nerezové oceli nebo hliníku připevněný voděodolným lepidlem k nábytkové desce, která je opatřena fólií nebo laminem.

Výdobytek doby

Zejména v posledních letech využívají návrháři koupelnového nábytku také kompozitní materiály. Složeny jsou z různých poměrů pryskyřic a rozemletého kamene, což zabezpečuje nenasákavou strukturu. Jednolitý povrch je voděodolný a díky možnosti spojování beze spár vysoce hygienický. Nejnovější technologie rovněž umožnily využívat tak běžný materiál, jakým je plast. I ten splňuje nejvyšší požadavky, navíc ho designéři mohou snadno opatřit barvou nebo vzorem. Vznikají tak působivé kolekce, které jsou navíc finančně dostupné širší vrstvě obyvatel.

Až do detailu

Při výběru sestavy bude velkou roli hrát její vzhled. Buďte pozorní a věnujte se i těm nejmenším detailům, třebaže se budou zpočátku zdát malicherné. Zvolíte-li například sestavu s podnoží či soklem, pak dbejte na zakončení. Skříňky totiž budou v přímém kontaktu s vodou, a tak by nesprávné provedení mohlo zapříčinit jejich rozlepení, uhnívání či rezivění. Ideální je zakončení opláštěné nerezavějícím kovem.

Zkontrolujte rovněž vnitřní vybavení. Zásuvky mohou být opatřeny plnovýsuvy, brzdou zabraňující hlučnému uzavření, panty dovolují skříňku otevřít až do úhlu 125°. Samozřejmostí je dostatečné vnitřní vybavení, nabízeny jsou koše, pořadače, police ad.

Pozor na:1. Hrany. Musí pevně držet s podkladovou deskou.2. Spoje, kde na sebe materiály navazují. Nesmí se odloupávat.3. Kování. Zkontrolujte jeho funkčnost, musí být pevné a odolné vůči vnější síle.

Důležitý základ

Jen do málokteré koupelny se vejde kompletní sestava, a tak uživatel může volit jen některé kusy. Kterým dát přednost? Obecně platí, že je praktičtější nástěnné provedení, pod kterým se lépe udržuje pořádek. Vynechat byste rozhodně neměli skříňku pod umyvadlo a nad něj, ostatní kusy pak volíme podle prostorových možností.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, ESPRIT, KEUCO, RAPSEL