Nové trendy lze nejlépe vysledovat na veletrzích světového formátu. A pokud jde o trendy v koupelnách, pak jedním takovým veletrhem, který je každoročně určuje, je italský Cersaie. A co ukázal ten poslední?

Čím větší, tím lepší

Mezi obklady a dlažbou vládne imitace dřeva, kamene, textilu, betonu nebo oxidovaného kovu. Velkou změnou prošla i velikost obkladů. Dříve obvyklé menší formáty 30 x 30 či 40 x 40 cm nyní nahrazují velikosti 30 x 90 nebo 120 x 60 cm. K vidění jsou i nadstandardní rozměry 120 x 120 či dokonce 120 x 150 cm. Co se týče barevnosti a ornamentů, pak obkladům a dlažbám dominuje lesk: stříbro, zlato, metal a vysoce se lesknoucí pastelové barvy. Tento trend ve stylu luxusu a exkluzivity vytváří z koupelny jedinečný prostor.

Odlesky kovu a pastelové barvy

Co spadá mezi nejzásadnější novinky, pokud jde o obklady a dlažby? Oblíbeným se stal metalový povrch oplývající jemným reliéfem s charakterem pokovaného strukturálního skla, s vysokým leskem a třpytem. Dále se hojně používá detail zlata, například jako součást mozaiky, ale i při velkoplošných obkladech a reliéfním povrchu. V koupelnové dekoraci se často vyskytují fritové glazury, připomínající kapky rosy, které vyšperkují koupelnu oslnivým leskem a třpytem. Podobný styl nabízí perleťový povrch v duhových odlescích a jemně barevných tónech. Designéři se pro letošní rok inspirovali povrchy různých druhů nábytku, zejména kuchyňského, a vsadili na pastelové barvy – od starorůžové přes červenou, oranžovou, lila až po modrou či pistáciovou.

V liniích obkladů se zajisté prosadí i reliéfní povrch. Ten se vyznačuje svou plastičností a trojrozměrnými tvary. Pokračujícím trendem, bez kterého by se koupelny neobešly, jsou ornamenty. Damašek, krajka, styl a la 70. léta, geometrické a květinové tvary v jemných tónech tvoří nejčastější obrazce. Nekombinovatelné se kombinuje – tak by se dal popsat další hit koupelen. Kontrastní kombinace klasického dřeva a kamenného povrchu oživené kovem, sklem nebo výraznou barvou a doplněné většinou květinovým potiskem v tomto roce mají hrát prim.

Černobílý luxus

To, že se výrobci nebojí tmavých provedení prostoru koupelen, ukazují černobílé variace s metalickými prvky. Tmavý interiér koupelny může elegantně doplnit nábytek bílé barvy. Výrazné a zcela originální provedení obkladů prezentují obkladové kazety vytvářející tzv. zámecký styl. Jedná se o velkoformátové plastické obklady vycházející z tradičních dřevěných kazet používaných k obkladům stěn. Velmi často je doplňují obklady s ornamentem textilních tapet nebo plastickým „polstrovaným“ povrchem.

A nábytek a sanita?

Módním trendům se nevyhnul ani nábytek a nábytkové sestavy. Výrobci a designéři do nábytkových sestav komponují mnohem více úložného prostoru. Kombinují se vysoké vertikální skříňky s podlouhlými horizontálními, které jsou vybavené velkými šuplíky. V proporcích je vše povoleno. Z materiálů se nejčastěji používá dřevěná dýha a lamino v úplně tmavých, nebo naopak světlých odstínech.

Vybavení koupelen pochopitelně netvoří pouze obklady a nábytek. Nejdůležitějšími funkčními prvky jsou vany, sprchové kouty a panely, umyvadla a baterie. Ani tady se tvůrci nezastavili na mrtvém bodě. Sázejí na střízlivé, jednoduché a kompaktní tvary. Velkou oblibu mají hranaté a kubické tvary – jak keramické sanity, tak i van. Mezi velký hit se řadí pultová umyvadla splývající s doplňujícím nábytkem. Na trhu se nabízí i velké množství umyvadel, van i vaniček z litého mramoru.

Zajímavé a novátorské trendy, které se na veletrzích objevují, jsou vždy zajímavou inspirací. Zda nás trendy osloví či nikoli, už je druhá věc.

Připraveno ve spolupráci se společností SikoFoto: Siko