Nevypadá právě nejlépe, a přesto je to tak důležitá místnost, podle níž se často posuzuje úroveň celého bytu. Tak rychle vymyslet nějaké změny. Návštěva je opravdu za pár dní tady a na rekonstrukci není čas. Takže co všechno se dá vylepšit rychle a levně? Leccos. A možná vás právě hrozící návštěva nakopne k tomu, abyste už konečně něco s touto malou místností pro denní hygienu udělali, když se na to už celou věčnost chystáte...

Vymalujte stěny nad obkládačkami v jasné, kontrastní nebo doplňující barvě. A pokud jsou obkládačky staré, barvy nijaké, našedlé, vezměte to nad nimi ostrou oranžovou nebo jasně zelenou.

Obrázky v koupelně? Proč ne?

Zkuste omyvatelné obrázky s "koupací, vodní, mořskou" tematikou. A nemusejí být ani omyvatelné, stačí jen, když je voda nepoškodí. Tedy plastový rámeček - v jiných místnostech nepoužitelný - je sem jako stvořený. Mohou to být rámečky metalické, nebo plastové v příslušných barvách. Co se sem příliš nehodí z hlediska bezpečnosti, je sklo. Proto upevněte na hřebíčky nebo skobičky obrázky pevně, vyberte místa, kde není provoz, a také do koupelny nevěšte pokud možno obrazy těžké. Anebo použijte tzv. klip rámečky s přední plochou z plexiskla.

Zavěšené objekty

Vylepšit plochu stěn nad obkládačkami ještě můžete zavěšením a naaranžováním všeho možného. Mušle (provrtané) stačí pověsit na hřebíčky, udělat z nich celou mušlovou řadu nebo je sestavit do obrazců. Máte z maličkých mušliček několik letních náhrdelníků? Pověste je nyní pěkně naaranžované na stěnu. A mohou přečnívat dolů na obkládačky... A proč nepověsit na stěnu menší plovací kruh ve veselých barvách? Ne zrovna s kačerem Donaldem, ale vyvedený v duhových pruzích nebo s pastelovými bublinami.

Cesta do provaznictví

I v tomto obchodě můžete najít svou koupelnovou inspiraci! Co si koupit kousek pevné sítě a zavěsit ji volně, ležérně pod strop? Anebo ji na malé hřebíčky naopak pevně na celou plochu stropu pečlivě vypnout, mezi oky budou vyčnívat bodová světla. A celý strop se pak dá i se sítí barevně natřít, čímž získá zajímavou strukturu a plasticitu, která se večerním osvětlením ještě zvýrazní.

Kupte nový sprchový nebo vanový závěs! A také závěs na okno nebo novou bambusovou či kovovou žaluzii. Pokud bude vnitřní, vyhněte se do vlhkého provozu jen žaluzii dřevěné. Bambusu vlhko nevadí. A vybírejte pečlivě, důkladně podle barev tak, aby koupelna byla sjednocená, pojednána maximálně ve dvou barvách, přičemž si dovolit můžete mnoho odstínů těchto barev.

Něco na podlahu

Podlaha bude lépe a luxusněji vypadat, přikoupíte-li nový set - wc předložku a kobereček k umývadlu, případně i k vaně. Můžete ale koupit i samostatné rohožky nebo koberečky a vůbec nemusíte chodit do koupelnového zboží. Koupelna se tak stane z té obvyklé neobvyklou. Záleží jen na stylu, vkusu, fantazii. Jediným kritériem je zachování bezpečnosti, a tak předložky, rohožky či koberečky musejí mít spodní plochu nesmekavou! A musejí se také dát snadno udržovat.

Osvětlení

Celý vzhled koupelny se rychle zlepší, přidáte-li na osvětlení nebo je trochu změníte. Tady to nejde tak úplně narychlo. Ale třeba rovnou kupte - občas opravdu výhodně v akcích - celou umývadlovou skříňku s umývadlem a navazujícím vysokým zrcadlem s integrovaným osvětlením po stranách. Tím zabijete opravdu několik much jednou ranou - nová skříňka, umývadlo, zrcadlo a iluminace!

-ag-Foto: www.profimedia.cz