Ušetřené místo v koupelně zbylo v lepším případě na obytné místnosti, v horším byla na úkor koupelny zvětšena chodba. Malé koupelny jsou dodnes častou bolestí jinak i kvalitních bytů v panelových domech.

Dispozice na prvním místě

Malá koupelna se často jeví jako neřešitelný problém, ovšem není třeba házet flintu do žita. I minikoupelna má své řešení, které samozřejmě ne vždy spočívá v prostém zvětšení jejích rozměrů. První možností je vždy promyšlená kompozice místnosti, tedy co nejoptimálnější uspořádání zařizovacích předmětů. Nejprve si musíme ujasnit, co by v naší vysněné, i když minikoupelně, mělo být. Budeme se pouze sprchovat, nebo se chceme i koupat? Kolik členů rodiny ji ráno využívá ve stejném čase? Musí se do koupelny vejít i pračka? Když toto vše víme, přesně si změříme rozměry místnosti – každý centimetr je zde důležitý. Pak začneme procházet nabídky firem, týkající se sanity i mobiliáře. První na řadě bude zřejmě vana, případně sprchový kout, které zaberou největší prostor.

Pokud jde o tvar vany, pak do malých místností je většinou naprosto nevhodná vana rohová, která sama o sobě zabírá hodně místa, nicméně prostor na koupání je v poměru k němu malý. Naopak dobrou volbou bude jistě takzvaná vana úhlopříčná, v níž se dá ležet napříč. Při menších standardních rozměrech tak získáme cenné užitné centimetry navíc. Jednou z prvních van tohoto „úsporného“ tvaru bylo Avocado, dnes je výběr již mnohem větší. Pro pohodlné sprchování je důležitá vanová zástěna. K určitým typům van je možné dokoupit i masážní box nebo relaxační sprchové hlavice.

Umyvadlo volíme obvykle oblých rozměrů, nejlépe se skříňkou, která kopíruje jeho tvar. Některé firmy nabízejí kompletní zařízení pro malé prostory, takže je dokonce možné do minikoupelny vtěsnat vanu, sprchový kout, umyvadlo a toaletu. Je-li toaleta samostatná, je možné, při správném výběru tvarů, instalovat v koupelně i umyvadla dvě, což ocení jistě v rodinách s dospívajícími dětmi.

Několik centimetrů navíc by také bylo možno získat vybouráním zděné příčky, oddělující koupelnu například od chodby. Nahradit ji můžeme tenkou stěnou z tvrzeného skla, nebo levnějšího plastu, s posuvnými dveřmi. Průsvitná stěna by současně zajistila doplňkové prosvětlení přilehlé chodby. Jestliže máme samostatné WC a minikoupelnu, stojí možná za zvážení také možnost spojení těchto dvou místností. Získali bychom tak jistě vcelku velký prostor (u nejmenších koupelen 140 x 140 cm bychom ho v podstatě téměř zdvojnásobili), ale je třeba posoudit, zda by provoz domácnosti snesl toto zatížení.

Do rohu, nebo vše v jednom

Další možností, jak vtěsnat do malé koupelny vše, co potřebujeme, a zajistit přitom i komfort užívání, jsou malé zařizovací předměty a kompaktní sady určené právě do minikoupelen. Výrobci sanity i mobiliáře nabízejí široký sortiment prvků, které šetří místo a současně zvyšují pohodlí při užívání této místnosti.

Prostorově úsporné zařizovací předměty jsou svými proporcemi i možnostmi instalace uzpůsobeny malým rozměrům, často také svým tvarem vyplňují takzvaná slepá nebo nevyužitelná místa, tedy rohy nebo úzké proluky mezi zídkou a vanou a podobně. Velmi často se tedy můžeme setkat s rohovým umyvadlem či pisoárem. Prostorově úsporné je také závěsné WC, prostory výše nad zemí využije skříňka se zvýšenou podstavou, kterou lze umístit nad WC nebo nad pračku a podobně. Další možností, jak ušetřit místo, ale mít přesto v koupelně vše po ruce, jsou sady vybavení se společnou nálepkou „vše v jednom“. Jde o kompaktní prvky, které v sobě skrývají vždy více spolu korespondujících zařizovacích předmětů. Obvykle tedy jde o umyvadlo vestavěné do skříňky, s níž je spojeno zrcadlo a osvětlení, případně rohové umyvadlo s rohovou spodní a případně i horní skříňkou, tu může nahradit rohová toaletní skříňka, jejíž dvířka tvoří velké zrcadlo. Dalším setem je WC spojené s bidetem, samostatnou kapitolou jsou vpravdě multifunkční vany se sprchou, masážním boxem nebo vířivkou.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Ravak