Proč váš manžel nebo syn při sprchování ve vaně vždycky nacáká tolik vody ven? Muži se totiž při sprchování neposadí pohodlně do vany, jak to činí ženy, ale postaví se tu. A tak proud vody stéká po těle nejen do vany, ale také všude kolem. Jediným způsobem, jak zabránit každodenní potopě, je vybavit vanu zástěnou.

Vedle běžných PVC či textilních závěsů si k vaně můžeme pořídit zástěnu, která se vyrábí stejně jako dveře ke sprchovému koutu z pravého nebo umělého skla. V nabídce je v různých dekorech, může být zasazena do rámu, ti, kteří preferují „neviditelné“ řešení, mohou zvolit bezrámovou zástěnu.

Buďte připraveni

Při výběru vanové zástěny se vás prodejce bude ptát na některá stavební řešení, která ovlivňují volbu správného modelu. Důležité je umístění vanové baterie. V mnoha koupelnách zůstala totiž ještě na kratší straně vany a překáží při shrnutí zástěny, takže musíme zvolit adekvátní model. V nových koupelnách je baterie umístěna už standardně na delší straně, výběr proto ovlivňuje už jen tvar a velikost vany. Způsob rozevírání a uzavírání se odvíjí od přání každého uživatele.

Při výběru vanové zástěny musíte vědět:

  1. Na jaké stěně je umístěna vanová baterie
  2. Jaký tvar a rozměr má vana
  3. Způsob, který vám vyhovuje pro otevírání a zavírání zástěny

Vybírat je z čeho

Mezi nejznámější typy patří takzvané skládací zástěny. Podle toho, kolik je tvoří segmentů, rozeznáváme jednodílné, dvoudílné nebo třídílné modely. Podstatné je, jakým způsobem se skládají první dva díly. Pokud musí být v jedné rovině, pak jsou vhodné na vany s rovnou čelní částí. Je-li možno díly natáčet, můžeme je použít na vany se zaobleným (např. rohové vany) nebo jinak atypicky řešeným čelním dílem. Oblibě se také těší speciální kabiny, jejichž dveře se umisťují na stěně u delší strany vany (každá zvlášť) a při používání se uzavřou, takže vytvoří kolem stojící osoby ochranu před cákáním vody. Zvolit lze rovněž pevnou zástěnu. Připevněna je po celé délce vany a po straně ke stěnám, dovnitř se vchází posuvnými dveřmi umístěnými v jejím středu.

V koupelnách, kde je baterie na kratší straně vany, se používají speciální modely navržené přímo pro tyto účely. Existují zástěny složené z více jak třech segmentů, tím pádem jsou užší, takže po složení se snadno vejdou na stěnu vedle baterie. Jediné, co lze tomuto modelu vytknout, je náročnější údržba, která vzniká vyšším počtem dílů. Zvolit můžeme další možnost - zástěnu, která se po shrnutí ke stěně zvedne nad baterii a teprve pak se ke zdi dovře. Obtíže však mohou nastat po delší době užívání se stabilitou. Existují také typy, které se uzavírají obráceně. Znamená to, že zástěna se napevno ukotví na delší straně vany a zavírá se směrem na kratší stranu.

Nad vany s netradičním tvarem nebo do atypických prostor (např. podkroví) jsou v nabídce další modely, které jsou zpravidla kombinacemi uvedených možností. Vyžaduje-li to pojetí koupelnového prostoru, můžeme nechat zástěnu vyrobit na zakázku. Vyšší počáteční investice se bezpochyby s ohledem na estetické i funkční využití v budoucnu vyplatí.

Dbejte na:

  1. Bezproblémovou manipulaci s jednotlivými segmenty
  2. Snadnou údržbu
  3. Těsné doléhání jednotlivých dílů k určenému místu

Usnadněte si život

Při výběru sprchové zástěny bychom neměli opominout snadnou údržbu. Tu nám ulehčí bezrámové provedení, jehož jednoduché čisté plochy se lehce stírají navlhčeným hadříkem až do krajů, kde se nečistoty nemají šanci udržovat (jak tomu bývá u zástěn s rámem). Při koupi bychom také měli dát přednost speciální povrchové úpravě zamezující usazování vodního kamene, který spolu s kapkami vody stéká nenávratně pryč.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Ravak, Hüppe