Bez nadsázky můžeme říci, že lze vyrobit vanu s jakýmkoliv tvarem. I když vnitřní prostor má svá ergonomická pravidla, vnější tvary jsou různorodé. Ujaly se samozřejmě jen ty pohodlné. Od klasických obdélníků přes oblíbené rohové varianty až po kruhové, šestiboké a další provedení. Vanu můžeme umisťovat ke stěně i do prostoru. A právě kvůli tvaru či umístění musíme u některých modelů použít speciální baterii, která se Okrajový systém instalovaný do okraje volně stojící vanyinstaluje na okraj vany nebo v jeho těsné blízkosti a zajišťuje bezproblémové napouštění vody.

Princip se nemění

Vanové okrajové systémy pracují na stejném principu jako klasické baterie, jen se integrují do těsné blízkosti vanového prostoru. Ke směšování vody se používají kohoutky nebo páka, voda vtéká standardním výtokem, případně se může napouštět přepadem. Součástí je integrovaná ruční sprchová hadice, která se zasouvá a vysouvá z okraje vany, u některých typů je zařízení na péro a zpět se vrací samovolně. Doplnit můžeme také termostat, který zajišťuje nastavenou teplotu vody.

Okrajový systém instalovaný do přizdívky

Promyslete…

  • je okrajový systém tím nejvhodnějším řešením (patří k finančně náročným)
  • zda umístíte baterii přímo do kraje vany, či do přizdívky
  • snadný přístup k zařízení

Dva typy

Okrajový systém intalovaný do vyšší přizdívkyFinančně méně náročnější variantou jsou samostatné části, které se instalují do přizdívky nebo přímo do okraje vany, kde jsou už z výroby připravené otvory. Výhodou je v tomto případě, že se vana může přistavit až ke zdi, takže se v koupelně uspoří místo. Nutné je u těchto modelů dbát především na kvalitu provedení, zejména utěsnění jednotlivých částí, aby za vanu nezatékalo (zvlášť za sprchovou hadici), a také zajistit snadný přístup pro případné opravy.

Druhou možností je kompaktní celek připravený už z výroby. Je to zpravidla plastová

Vana s kompletním vybavením.

schránka s kompletním vybavením (směšovací ventily, výpust do vany, sprchová hadice a odvod vody do sifonu), která se montuje vedle vany. Instalace je rychlá a jednoduchá, zajištěn je i snadný přístup při případné opravě.

Správná volba

Baterie je estetický doplněk vany, a tak bychom neměli podceňovat její tvar, přestože je v tomto případě velmi důležité provedení. Proto bychom se měli soustředit především na výrobky od renomovaných firem, které jsou pro obojí zárukou té nejvyšší známky kvality, čemuž odpovídá i cena, která se však v konečné fázi rozhodně vyplatí.Volně stojící vana se stojánkovou baterií, finančně náročnější řešení

Víte, že…

K volně stojícím vanám můžete použít také vanové stojánkové baterie. Tyto typy bývají finančně náročnější, protože jsou nápadné a jejich provedení včetně povrchové úpravy musí být dokonalé. Výsledný dojem ovšem působí efektně. Přívod vody i odpad se instalují do podlahy.

-zal-Foto: www.kaldewei.cz, www.laufen.cz, www.koupelny-brno.cz/Hoesch