Vždy zavřené a schované dveře

Podle zásad feng-šuej nemají v bytě (domě) koupelna a záchod dominovat. Odpadním potrubím z koupelny či záchodu nám totiž může unikat dobrá energie! Takže první pravidlo zní: Dveře na záchod a koupelnu vždy zavřené! Stejně tak poklop na záchodě (a to i z hygienického hlediska!).

Pokud jste teprve ve fázi plánování nového domu, je dobré počítat již od začátku s tím, aby „problémové“ místnosti byly stranou od hlavního vchodu (nikdy proti vstupním dveřím!). Též není vhodné mít záchod nad vchodem, hned vedle nebo nad kuchyní a v centru bytu (srdcem prostoru).

Okno je výhra

Základem dobrého feng-šuej v koupelně a na záchodě je správná cirkulace vzduchu a světlo. Pokud máte okno v těchto místnostech, je to úplně nejlepší varianta. Pokud ne, problém vyřeší dobrý ventilátor (funkční a čistý!). Vonné svíčky a tyčinky pak pomohou nejen odstranit zápach, ale i příjemně koupelnový prostor provonět.

Vše má svou symboliku

Tak jako centrum bytu symbolicky představuje srdce prostoru a okna jeho oči, tak podle tohoto principu dobře fungující systém kanalizace představuje práci našeho vyměšovacího systému (ledviny a trávicí trakt). Rozhodně se doporučuje dávat pozor a včas vyměňovat staré zanesené trubky. Špinavé prádlo pak odkládat do uzavřeného koše, který může být jak z ratanu, tak třeba i z plastu.

Pokud tečou kohoutky nebo nádrž na záchodě, znamená to, že vaše finance, podobně jako voda, postupně unikají neznámo kam.

Bez zrcadla to nejde, ale…

Pokud je součástí koupelny i toaleta, pak by zrcadlo mělo být umístěno tak, aby záchodovou mísu neodráželo. To platí i u odděleného záchodu. Dále by mělo být pověšeno tak vysoko, aby se v něm pohodlně odráželi všichni členové domácnosti, nikdo by se neměl k němu sklánět, ani šplhat. Jinak ve feng-šuej u tohoto prvku existuje jedno velmi zásadní tabu, a to, že zrcadla nemají být hned proti sobě – navzájem se odrážet! Mystická chodba, která tímto efektem vznikne, je vhodná k věštbě, ale ne pro normální život! Co se jeho vzhledu týká, mělo by být celistvé, nevhodná jsou zrcadla složená z dílů.

Kamínky a mušle jsou to pravé

Pokud chcete vaši koupelnu a záchod „oživit“, vyměňte starý kobereček a záclonu za nové. Zdobit je suchými zaprášenými dekoracemi vhodné není. Pokud to prostor a možnosti dovolí, je lepší mít v koupelně živé květiny. Vhodnou dekorací pro koupelnový prostor jsou pak kameny a mušle, obzvlášť pokud jste si je dovezli od moře. V žádném případě ale nedávejte na záchod a koupelnu symboly feng-šuej! Zde fungovat nebudou, jen byste je zneuctili!

Náš tip: Pokud neplánujete žádnou velkou rekonstrukci, skvělým trikem na obnovu kachliček je speciální fólie, kterou snadno na kachličky nalepíte.

Julia Burová a Marina Kopeckáwww.kralovnafengsuej.czFoto: www.profimedia.cz