Možnosti zařizování této místnosti jsou velkorysé, a vybavení nemusí být ani finančně nedostupné.

Pořádek musí být, aneb dodržujeme zóny

Tak, jako u velkého obytného prostoru, použijeme k prvotní optické úpravě místnosti barvy. Ve velké koupelně si můžeme dovolit tmavé obklady velkých rozměrů, zapovězena není ani žula či tmavé dřevo. Pokud má místnost vysoký strop, zvolíme na něj tmavší nátěr a stěny rozčleníme vodorovnými pruhy. Při dispozičním členění velké koupelny vycházíme z části, která bude nejvíce užívaná, tedy ze zóny s umyvadlem. To by mělo být umístěno tak, aby k němu byl volný přístup s dostatkem místa okolo. Tvar a velikost umyvadla by měly odpovídat našim praktickým potřebám, současně by ale umyvadlo mělo splňovat i naše estetické požadavky, protože podle něj bychom pak měli vybírat pokud možno stylově jednotné či alespoň harmonické vybavení koupelny. U velkého prostoru to platí dvojnásob, v případě typově naprosto odlišného vybavení vynikne jeho nesourodost.

Nešetřme na vybavení

Pokud jde o vybavení velké koupelny, fantazii se meze nekladou, to, co nás bude zřejmě omezovat, mohou být finance. Ovšem i s běžnými prostředky může naše velkorysá koupelna vypadat zajímavě a příjemně. Ušetřit můžeme na obkladu, ovšem ne v tom smyslu, že koupíme ten nejlevnější, jaký najdeme, ale oželíme třeba zmíněný kámen a vybereme kvalitní keramický obklad v rozumných cenových relacích, musí se nám také samozřejmě líbit. Výběr v obchodech je široký, „to pravé“ by měl najít každý. Šetřit bychom naopak neměli na sanitě, budeme s ní přicházet do blízkého kontaktu denně. Ta by měla být příjemná a kvalitní ve smyslu trvanlivosti a snadné údržby. Pokud velmi stojíme například o bidet či o dvě umyvadla, měli bychom si je dopřát, budou nám usnadňovat život každý den.

Velký prostor můžeme věnovat sprchovému koutu. Nemusíme ho kupovat jako celek, stačí, když podlážku dobře zaizolujeme a použijeme odtokové rošty, místo prosklené zástěny vyzdíme dvě stěny z luxferů, které působí efektně a jsou i levnější než skleněné zástěny. Abychom nemuseli vstup do sprchového koutu zakrývat většinou nevzhledným závěsem, orientujeme ho bočně, takže do něj z místnosti není vidět. Díky větší ploše nebude voda ani příliš cákat ven.

Velká plocha koupelny může být výzvou pro umístění vany. Ta nemusí být u stěny v rohu, jak tomu obvykle bývá, ale můžeme ji postavit do prostoru, například s kratší stěnou u zdi, z dalších tří stran je vana volně přístupná. Případně ji postavíme doprostřed místnosti a použijeme k ní samostatně stojící baterii. V tomto případě musíme myslet na přívod vody a odtok již při stavbě. Luxusní variantou takto umístěné vany je litinová vana na nožičkách, vhodná nejen do koupelen v retro stylu, zkombinovat ji můžeme také s výrazně oblou, či naopak hranatou moderní sanitou.

Doplňky a zase doplňky

I ve velkorysém prostoru koupelny je důležitý také styl místnosti. Můžeme vybrat netradiční materiály, vybavení netypických tvarů, zajímavě prostor rozčlenit. Nevhodná je přehnaná zdobnost, dáváme pozor také na přemíru předmětů a doplňků. Na ukládání ručníků a županů nejsou vhodné otevřené police, i uklizené působí neuspořádaným dojmem. Jestliže se nám nelíbí skříňky s posuvnými či otevíracími dvířky, postavíme asi 70 cm od stěny stěnu falešnou, kde umístíme na kratší straně police na ručníky a prádlo, na bok připevníme věšáky na župany a používané ručníky, budou tak vždy při ruce. Z druhé - venkovní strany připevníme zrcadlo a umyvadlo. Stěna může být opět z luxferů – zde musíme předem myslet na upevnění zrcadla, ale i z cihel, případně jen lehká dřevěná. Jestliže nám zbude místo, můžeme do koupelny umístit proutěné či jiné křeslo, které zvýší pohodlí při oblékání a úpravě zevnějšku, případně i květiny.

-Dana D. Daňková-Foto: BigTile, Kaldewei