Netradiční úprava koupelnových stěn - místo keramických obkladů výmalba omyvatelnými nátěry, dodá koupelně svěží, neobvyklý a elegantní vzhled. A to rychle a levně. Vodovzdorné nátěry svou jednoduchostí nahradí staré obklady s mnoha spárami a bordurami. Syté barvy přitom nechají dokonale vyniknout krásnému tvaru umyvadla, které jinak mezi obkládačkami docela zanikne.

Představte si - máte v koupelně na stěnách obkládačky a chcete změnit barvu, styl, vzhled koupelny. Co to představuje, si každý může domyslet. Prach, špínu, kopání, otloukání, řemeslníky v domě. Musíme totiž pozvat někoho, kdo všechno vytluče, uklidí a upraví stěny. A zase znovu vše obloží. Často to proto odkládáme při představě nákladů, časové i finanční náročnosti, při představě rozkopaného zaprášeného bytu.

A teď si představte koupelnu vymalovanou nebo vytapetovanou tak, jako jiné místnosti v bytě, jenom trochu jinou, specifickou barvou. Až nás ta potom někdy omrzí, není nic jednoduššího než koupelnu přemalovat. "Bezdlaždičkovou“ koupelnu můžeme změnit i vlastními silami, svépomocí, levně, rychle, elegantně a poměrně čistě. Například barvy Primalex Fortissimo se ideálně uplatní právě v koupelnách. Také následný úklid bude hotový expresně.

Příjemný bonus

A pozdější údržba stěn? Omyvatelné nátěry budeme otírat stejně jako obkládačky vlhkým hadříkem. Odpadá také navrtávání obkládaček - abychom na ně pověsili zrcadlo, poličky, věšáčky a věšáky, držáky a další koupelnové nezbytnosti. Místo s vrtačkou tak jednoduše pracujeme s kladívkem, hřebíky, háčky, skobičkami a hmoždinkami.

Nulová péče o spáry

Proč? Protože spáry neexistují. Prvním znamením, že obklady stárnou, je vzhled spár - jsou šedivé, nevzhledné, je nutné jim věnovat péči, opravovat je, čistit a renovovat. Pak je zase koupelna ke koukání. V bezobkladové koupelně ale tato titěrně namáhavá práce samozřejmě odpadá. Místo malinkého štětečku na spáry vezmeme do ruky rovnou malířskou štětku nebo malovací válečky a pustíme se do díla. Zajímavě může působit kombinace stěn z omyvatelných omítek nebo tapet ve spojení s linoleem.

Sanita krásně vynikne

Bílá koupelnová keramika nejlépe vynikne na sytém pozadí. Stačí tak opustit opatrnou cestu nenápadných stěn a pustit do koupelny barvy. Ne třeba přímo jasné, výrazné a křičící, ale syté - a přitom tlumené, elegantní. Z módních barev se nabízí třeba tyrkysová, fialková, cihlová, kávově hnědá...

Koupelnu můžeme také vytapetovat

Kvalitní PVC tapety vytvoří efektní bezspárový povrch stěn. Pokud dodržíme postup lepení daný výrobcem, vznikne dokonale voděodolný a originální povrch stěn. Sklovláknité tapety jsou jedním z řešení. Povrchově se dotáhnou omyvatelnými nátěry (třeba Primalex Procolor 2N s úpravou i do koupelen - nátěr vysoce krycí, omyvatelný, s vysokou paropropustností a přídržností).

Tip: Kompromis mezi nátěrem a obkladem

Kdo se nechce obkladů ještě úplně vzdát, může vyzkoušet efektně vyhlížející kombinaci výrazné barvy na stěnách a jednotlivých řádek obkládaček ve stejné barvě a odstínu. Může to být vodorovný pás obkládaček kolem místnosti nebo vertikální sloupec až do stropu. Na něm může být umístěno u stropu bodové osvětlení.

-ag-Foto: Sapho, www.profimedia.cz, Perfecto design