Zkuste samolepky a vinylové bordury nebo tapety, koupelnu obměníte jednoduše a efektně.

Koupelnové nálepky

První možností je přelepování obkládaček samolepkami nebo dekorování malými samolepkami. Nálepky se dají rozdělit podle toho, jestli změní kompletně barvu celé obkládačky (nálepky přes celou dlaždici), nebo původní barvu dlaždice jen oživí malou dekorací. S těmi prvními můžete vyrobit efektní nástěnné šachovnice nebo barevné pásy. S druhými se vyplatí zacházet opatrně, protože drobné motivky prostor rozbíjejí. Koupit můžete drobné, 9 cm velké nálepky laděné do jednoho odstínu; třeba motiv tulipánů v modré nebo červené barvě na dobré výtvarné úrovni.

Máme-li celou koupelnu bílou včetně obkladů, sanity a stropu, nálepkovat se dá celkem neomezeně. U barevných obkládaček je potřeba hledat barevně odpovídající nálepky, aby výsledek nebyl přeplácaný. Najít se dají decentní a elegantní mozaiky, lastury, stylizované květiny a ptáci v různých odstínech modré, tyrkysové nebo terakotové barvy.

Nálepky se většinou prodávají v sadách po šesti kusech, o rozměrech 14,6 x 14,6 cm a v cenách kolem 100 korun.

3D nálepky (většinou lastury, škeble, hvězdice) se dají nalepit také na zrcadlo nebo hladké koupelnové skříňky. Koupelnu můžete také operativně přizpůsobit malému dítěti. Sada dětských samolepek na koupelnové dlaždičky 9 x 9 cm se zvířátky stojí něco mezi 100 a 150 korunami.

Rozhodnete-li se pro drobné dekorační samolepky s konkrétním motivem, doménou koupelny nemusí být vždycky jenom rybky a škeble – zkuste třeba tulipány, stylizované kolibříky nebo motýly.

Velkoplošná nálepka feng-šuej na dveře koupelny

Znalci feng-šuej jsou toho názoru, že energie přicházející do domu uniká odpady v koupelně a kuchyni. Proto se nalepuje na dveře koupelny velká nálepka s kaligrafickými znaky, která úniku energie zamezuje a harmonizuje energie bytu.

Zahalte koupelnu do tapety

Pokud se chcete pustit do většího plošného tapetování stěn nad obklady, sáhněte po koupelnové tapetě. Tyto (nejčastěji vinylové) tapety jsou zpracovány tak, aby byly odolné, snesly vlhko a velmi lehce se čistily. Bohužel tyto tapety se nevyznačují jen odolností, ale také „koupelnovým“ designem, který je často příliš dekorativní. Někdy podle názoru výrobců by měly koupelnové stěny ovládnout třeba delfíni skákající do vln. Najít se ale dají i velmi decentní a působivé vzory, a to i květinové. Olivově zelené a okrové blatouchy dají koupelně zvláštní ráz, zejména v kombinaci s olivovým nábytkem, ručníky a zlatavými koupelnovými doplňky. Mezi geometrickými a abstraktními vzory se pak dá vybírat donekonečna; zejména barevné kombinace v teplých sytých barvách skvěle doplní starší bílé obkládačky. Při vybírání vzorované tapety roli rozviňte a posuďte plochu nejméně 1 m2. V nabídce bývají koupelnové tapety v desetimetrových rolích o šíři zhruba 50 cm; seženete je v cenách kolem 500 korun, ale v akcích i za 350 korun.

TIP: Samolepicí tapetou se dá rychle proměnit také omšelý koupelnový nábytek.

Decentní bordura hravě zvládne změnu nálady místnosti

S bordurou je méně práce než s celou tapetou. Vinylovou bordurou můžete zvýraznit přechod mezi obkladem a stěnou nad ním. Nalepit se dá pod strop kolem místnosti, ale i vertikálně, třeba podél zrcadla. Pětimetrová role 13 cm široké bordury Delft například přijde na 300 korun.

Nálepky jsou omyvatelné, stálobarevné, čistí se stejně jako obkládačky pod nimi – neagresivním a neabrazivním čisticím tekutým prostředkem. Vždy ale postupujte podle konkrétního návodu na obalu.

-ag-Foto: bytove-dekorace.com, lepeeto.cz, samolepky-na-zed.cz