Dekoracemi se v tomto případě rozumí koupelnové doplňky, jejichž vzhled podřizujeme majiteli koupelny. Je určená dětem? Pak držák kartáčku na zuby či mýdla může mít podobu zvířete, oblíbené jsou například i kapsáře ve tvaru šaška či kalendáře, za jejich čísly jsou schované různé hygienické potřeby (např. pasta na zuby, hřeben). Dítě se tak formou hry naučí číslice. Podobně to můžeme udělat i s abecedou, tehdy čísla vyměníme za písmena.

U dospělých je takové pojetí sice možné, ovšem působí lehce infantilně. Proto jsou v tomto případě efektnější běžné koupelnové doplňky s designem odpovídajícím charakteru celé koupelny.

Koupel na druhou

Je několik drobností, bez kterých se v koupelně sice obejdeme, ale s jejich použitím si takovou koupel nebo sprchování víc užijeme. Které? Například podhlavník do vany. Někdy je její součástí, ale můžeme ho koupit i samostatně. Nabízeny jsou ze speciálního polyuretanu, kterému voda ani vlhké koupelnové prostředí nevadí, nejčastěji v bílé, černé nebo stříbrné barvě. Mají válcový, čtvercový či obdélníkový tvar, zpravidla se zachycují na okraj vany. Nabízeny jsou takzvané standardní typy, koupit si ale můžete i podhlavník vhodný přesně k vaší vaně. Tehdy vybíráte podle jejího názvu a výrobce. S novou funkcí podhlavníku přišli návrháři firmy Ravak, kteří u modelu vany You prodloužili podhlavník až pod záda. Výhody? Nejenže má uživatel větší pohodlí, ale zároveň je pod ním schován přítok vody. Uživatel si tak může dopouštět teplou vodu, která se díky důmyslnému systému ihned rozloží tam, kde to je pro tělo ze zdravotního hlediska přínosné a zároveň velmi příjemné.

Víte, že……si koupel můžete zpříjemnit masážním nafukovacím polštářkem? Stačí ho jen nafouknout a v rohu spustit masážní systém. Nebojte, pohon je na baterie, takže se nemůže nic stát! Speciální vanové podložky vypouštějící bublinky do koupele nemají sice masážní účinek, zato navozují velmi příjemný pocit relaxace. Po náročném dni je ocení každý milovník koupele. Podložky mají zpravidla tři stupně výkonu, některé jsou vybaveny i časovačem.

Stolička, sedátko, židlička atd.

Velmi praktickým doplňkem každé koupelny je sedátko. Pořiďte si takové, které snadno přesunete z místa na místo. Buď pomocí koleček, anebo vyberte to plastové, je totiž velmi lehké. Praktický bude i úložný prostor v jeho útrobách a zvolíte-li vodě odolný materiál, pak ho můžete použít i při koupeli ve sprchovém koutě. Právě do něj si můžete pořídit speciální nástěnné sedátko, které se sklápí. Nabízeno je z plastu v různých barvách, případně z teakového dřeva.

Pohled z praktické stránky

Právě v koupelně, kde používáme mnoho drobných doplňků, je velmi důležitá snadná údržba. A to nejen zařizovacích předmětů, které koneckonců umyjeme raz dva pomocí některého z čisticích přípravků, ale i těch nejmenších drobností, jakým je držák kartáčku na zuby, mýdelník atd. Při výběru dbejte na jejich snadnou údržbu, např. ponoření do saponátové vody, možnost mytí v myčce nádobí apod. V opačném případě budou záhyby se zašlou špínou nepěknou vizitkou vašeho domova. A o to vám zpočátku určitě nešlo.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Villeroy&Boch