Barevná lázeň má pozitivní účinek na naše rozpoložení, zejména teď s ubývajícím slunečním světlem. A chromoterapii nemusíme mít jen ve sprše, možností je mnoho...

Chromoterapie (coloterapie, chromatoterapie) znamená v nejširším slova smyslu léčení barvami. A je to léčba velmi tradiční, stará, která využívá komplexního působení teplé vody, světla a specifické barvy. Výsledkem je vitalizace nebo zklidnění těla i psychiky. Využívat příznivých vlivů barev lze doma zejména na stěnách pokojů, kdy se volí například jiná barva k uklidnění do ložnice a jiná do jídelny k oživení a povzbuzení. Ale vraťme se do koupelny, kde na nás čeká barevná lázeň nebo sprcha v kouzelných odstínech.

Chromoterapie tedy využívá medicínsky dokázaný účinek barev světelného spektra. Každá barva, jak známo, má jinou vlnovou délku, každá proto na nás působí rozdílně. Zdrojem barevného spektra jsou diody. Ty prosvětlují vodu a naším vnímáním její barvy ovlivňují naše tělesné funkce. Světlo diod nesmí oslňovat, to zajišťuje čočka na diodě, která paprsky rozptyluje.

A jsme u druhého významu termínu chromoterapie, což už není jen léčení světlem, ale přímo konkrétní výrobek – sada diod s příslušenstvím a ovladačem. Kromě profesionálních wellness, kde se chromoterapie uplatňuje v bazénech, saunách a doplňuje hydromasážní vany a další zařízení, se objevuje chromoterapie stále více i doma v našich koupelnách. Obohatit jí můžete sprchový kout, vestavět do vany nebo hydromasážní vany, kde najde výjimečně účinné léčivé a zklidňující uplatnění stejně tak jako ve SPA bazénu. Chromoterapii lze instalovat i do domácích a zahradních saun.

Vydejme se na nákup

První možností je, že chromoterapii koupíte rovnou zabudovanou, mají ji některé vany, spa bazény nebo sauny. Můžete ji ale také pořídit do své stávající vany dodatečně; pak chromoterapii hledejte mezi koupelnovými doplňky. Vývoj se v tomto oboru ubírá rychle kupředu, a tak jsou na trhu chromoterapie se stále jednodušším ovládáním a snadněji aplikovatelné. A také multifunkční, tedy už nejen do mokrého prostředí, ale také k vylepšení designu ostatních místností domu i do exteriéru – na fasádu nebo do zahrady.

Pořídit si můžete asi za 3 tisíce korun chromoterapii Hopi s jednobodovou lampou a 28 barevnými LED diodami. Jejich barvy si můžete vybrat – ale je tady podmínka některých prodejců: k objednávce systému je nutné vždy objednat i vanu. Jinde naopak takové omezení není, jen velmi důležitá informace, s kterými typy van je daná chromoterapie kompatibilní. Tak jako například chromoterapie Chirana se hodí pro vany Laguna, Ocean a Cascade. Set řídicí jednotky bodové chromoterapie Whirlpool stojí (podle počtu diod) asi od 2100 do 3500 korun, LED diody pak kolem 1000 korun.

Prolínání barevného spektra: červená, zelená, modrá a tak dále...

Barvy od bílé přes žlutou, oranžovou, tyrkysovou, fialovou, dále přes světle a tmavomodrou až k červené se mohou automaticky měnit různým způsobem. Od okamžité rychlé změny přes změnu rychlým prolnutím, případně blikáním až po velmi klidnou a příjemnou změnu barvy pomalým prolínáním. Barvy si lze často vybrat.

Červená barva zahřívá, aktivizuje a povzbuzuje nízký tlak. Modrá uklidňuje, fialová může pomoci při migréně a vodu této barvy by měl zvolit každý, kdo má potíže s padáním vlasů, nervozitou, a v lázni hledá uklidnění. Zelená barva upravuje problémy se svaly, klouby a šlachami a má pozitivní vliv na hypertenzi. Kdo má problémy s kůží, měl by se sprchovat modrozeleným světlem. Žlutá se doporučuje k ovlivnění jater, navíc celkově tělo i psychiku aktivizuje. Oranžová může optimalizovat činnost ledvin a žlučníku, a tuhle sprchu bychom si měli dát ráno před těžkým dnem – oranžová vyvolává optimismus.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Kaldewei, www.koupelna-snu.cz, Philips, Ideal Standard