Znáte to – vykoupete se a nevidíte kolem sebe – vodními parami je nasycený vzduch, pára kondenzuje na zrcadle a dalších hladkých plochách. Vlhnou složené ručníky nebo prádlo v koši, ve spárách a rozích místnosti se mohou začít usazovat plísně i houby. Je nezbytné s vlhkostí zatočit a dostat ji rychle a efektivně z koupelny ven. Jak? Záleží na tom, jestli máte velkou koupelnu s oknem, nebo koupelničku ve vnitřním bytovém jádře.

Pořiďte si vlhkoměr – jeho ručička by se v obytných místnostech měla zastavit optimálně mezi 50 – 55 %. V koupelně je to více a po koupání dvojnásob. Je velice důležité po koupeli srazit hodnoty na co nejnižší úroveň. Úplně největší chybou je vyjít z koupele, nechat mokré obkládačky a zrcadla a zavřít za sebou dveře. Dalším nešvarem je ale také nechat dveře od koupelny otevřené, nechat páru vnikat do dalších prostor a už se o ni nestarat. Nebezpečí plísní může tak nastat i v přilehlé předsíni nebo i dalších místnostech.

Výměna ventilátoru za silnější

Ventilátor v koupelnové stěně odvětrává pachy a reguluje vlhkost. Bývá však často poddimenzovaný, leckde jsou ještě staré typy za pár korun. Pořiďte si ventilátor silnější, s čidlem, které zareaguje na vyšší vlhkost prostoru. Neměli bystě zaplatit více než kolem 1300 korun, jejich ceny začínají kolem 400 korun. Po odchodu z koupelny také osušte zrcadlo, případně další plochy.

Odvlhčovače pomohou

V koupelně miniaturních rozměrů může pomoci odvlhčovač do auta, který se doporučuje i do karavanů. Další odvlhčovač do 10 – 50 m2 je přenosná, asi půl metru vysoká krabice a široká asi 30 cm, cca za 3700 korun. Jeho výhodou je, že současně může fungovat i jako sušič prádla.

Nezbytné větrání

Při koupání rychle a dramaticky stoupne v koupelně vlhkost. Někdy, v garsonkách a malých bytech, po koupání nezbývá, než důkladně vyvětrat celý byt. Optimálního výsledku větrání dosáhneme, když otevřeme zároveň okna nebo dveře na protilehlých stranách místnosti a když to jde, ještě na třetím místě v kolmém směru. Najednou a velmi rychle tímto způsobem vyvětráme celý byt.

Klimatizace s odvlhčováním

Dalším individuálním a náhradním řešením je využití klimatizace v přilehlé místnosti. Pokud to nejde jinak, nezbývá než páru nejprve pustit dveřmi do vedlejších místností a odtamtud ji zlikvidovat. Posloužit k tomu může klimatizace, konkrétně její funkce „odvlhčování“. Tato funkce je už u současných klimatizací standardní spolu s dalšími čtyřmi režimy – chlazení, topení, odvlhčování a větrák.

Příklad: Koupelna s plynovým kotlem v cihlové bytovce nemá okno a jen malý bezpečnostní otvor dole vedle dveří k odvádění případných spalin. Pokud se po koupání zavřou dveře, tudy mnoho páry neodejde. Když se dveře otevřou, pára se vyvalí do předsíně. Co dělat? Pořídit silný ventilátor do koupelny, současně větrat oknem v přilehlé předsíni a případně ještě v obýváku pusťte klimatizaci v režimu odvlhčování.

-ag-Foto: www.profimedia.cz