Samozřejmě je její dispoziční řešení závislé na velikosti místnosti, proto plánujete-li její stavbu, dopřejte si dostatek prostoru. Při rekonstrukci uvažujte, zda její rozměr nemůžete zvětšit na úkor okolních místností.

Malá koupelna

Co by nemělo chybět v malé koupelně, kterou používají všichni členové domácnosti? Místo vany instalujte sprchový kout. Zabírá méně místa, navíc je sprchování rychlejší a hygieničtější. Dopřát si ovšem můžete prostornější typ, hrana vaničky může mít devadesát a více centimetrů. Majetnější si mohou dopřát variantu se sprškami pro relaxační masáž, případně sprchový altán. Ten kromě masáže poskytuje také relaxaci v páře.

Při jeho výběru dávejte přednost variantám se snadnou údržbou. Jak je poznáte? Ideální jsou bezrámové zástěny s povrchovou úpravou proti usazování vodního kamene a nečistot. Vanička by neměla mít zbytečné záhyby a měla by být ze snadno udržovatelného materiálu. Například smaltované oceli, akrylátu, keramiky atd.

Umyvadlo vyberte s maximálním mycím prostorem a dostatečně velkými odkládacími plochami. Pokud je to možné, dopřejte si dvojumyvadlo, na trhu jsou modely vyosené do strany, takže i u umyvadla s nevelkou šíří se pohodlně umyjí dva lidé najednou. Ať už vyberete kterýkoliv model, doplňte ho skříňkou. I ta nejmenší se bude hodit.

Důležitým doplňkem každé koupelny je dostatek úložného prostoru. Pokuste se pro každého člena najít vlastní místo. Při rekonstrukci koupelny využijte možnost stavebních úprav a vybudujte ve stěnách integrované police. Ty můžete naplánovat takřka až ke stropu. Levnější variantou budou nejrůznější kapsáře nebo plastové boxy vyskládané na sobě apod.

Velká koupelna

Máme-li to štěstí a máme k dispozici velký prostor, pak až na finanční stránku nejsme ničím ovlivněni a můžeme koupelnu maximálně vybavit. Čím? Tam, kde ji používá celá rodina, se vyplatí instalovat dvě umyvadla vedle sebe, případně prostorné dvojumyvadlo. I je ovšem vybavte spodní skříňkou.

Kromě sprchového koutu si dopřejte také vanu. K dispozici jsou varianty, jejichž hrany na sebe navazují a lze je použít do nestandardních místností. Například podlouhlých či tam, kde je nestandardní půdorys apod.

Do velké koupelny se vejde více úložných prostor. Vyberte skříňky, které mohou sahat až ke stropu. Mohou posloužit pro uložení hygienických potřeb i ručníků. Instalujte zrcadlo a koupelnu zařiďte i sedátkem.

Nezapomeňte na:

  • Kolekce s komprimovanými tvary. Jsou vhodné do malých koupelen, kde díky nim můžeme použít více zařízení nebo získáme více prostoru.
  • Optické triky. Malým místnostem sluší světlé odstíny a dlažba menších formátů, do velkých se nemusíme bát velkoformátové dlažby. Nezbytné je zrcadlo.
  • Elektrické zásuvky u zrcadla.
  • Věšák nebo topný žebřík.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Villeroy&Boch, archiv