Nejlepší je koupelně zachovat co možná nejvíce vzhled příjemné lázně a co jde, uložit v přilehlé místnosti. Kde se ale místa nedostává, přijdou úložné prostory v koupelně vhod.

Co sem patří a co ne

Police vestavěné do stěnyToaletní potřeby, kosmetika, případně některé čisticí přípravky. Ručníky a osušky. A to by mohlo být vše. Vyvarujeme se přeplnění koupelny věcmi, které patří do předsíně, spíže, kuchyně - a jinam.

Nábytek nejlépe "postavíme" předem

Ideální je myslet na ukládání věcí v koupelně už při stavbě rodinného domu a přípravě projektu této místnosti, kdy můžeme výhodně úložné prostory vystavět přímo na míru. Využít se dá zabudovaného nábytku, různých nik a polic ze sádrokartonu nebo ytongu. Oba tyto materiály tvoří kostru, která se obloží. Stačí hloubka 20 - 30 cm, strany jsou obložené obkládačkami, poličky mohou být také obložené, anebo subtilnější z tvrzeného skla. Různě široké regály až do stropu jsou ideální na uložení ručníků a koupelnové kosmetiky. Na policích mohou stát bambusové krabice a různé kontejnery. Stejně je možné vybudovat i skříňku pod umývadlem (korpus ytong, navrch obkládačky).

Pojízdné kontejnery jsou praktickým řešením koupelnového ukládáníMaximálně praktické jsou v koupelně pojízdné kontejnery; pokud je málo místa, dají se najít i vyšší a užší. Všeobecně platí, že skříňky vybíráme na vyšších nožkách - nebudeme se muset ohýbat a navíc se pod nimi bude dobře uklízet. Spodní hrana skříňky by měla být alespoň 8 cm nad podlahou. Důležité u umývadlové skříňky je, abychom mohli pohodlně stát těsně u umývadla a skříňka nám nepřekážela u špiček nohou - musí být tedy užší než umývadlo nebo stát na nožkách.

Koupelnové materiály

V koupelně se vyhneme nekvalitním materiálům. Do tohoto vlhkého prostředí se hodí vše, co nerezaví a nevadí tomu vlhkost a voda. Nerez je do koupelny vděčný, ale musí to být opravdu nerez. Levnější napodobeniny z hliníku začnou oprýskávat a černat. Plasty jsou ideální. Porcelánové a keramické dózy a misky vypadají krásně, ale musí Umyvadlová skříňka by měla stát na nožkáchstát na bezpečném místě. Využít lze také košů, krabic a poliček z bambusu, které navíc vypadají velmi dekorativně.

I když se nám zdá, že jakožto regál do koupelny můžeme koupit klasickou knihovnu, nevyplatí se to. Její materiál není určen do vlhka - dřevo do sebe přijímá vodu, proto musí mít nenasákavou úpravu. Ale komody, poličky a regály z odolných tropických druhů dřeva už jsou něco jiného. Ty odolávají vlhkosti dobře a do koupelnového prostředí jsou více než vhodné. Jinak jsou koupelnové skříňky zhotoveny z plastů, korpusy bývají z lamina, dvířka z MDF desky, plochy skříněk a poličky z tvrzeného skla nebo také z MDF desek.

Tvary šetřící místo

Vhodné je zachovat volný prostor pod umyvadlemProtože v koupelně šetříme skoro vždycky místem, volíme hranaté krabičky a kontejnery raději než oválné. Okrouhlé krabice vedle sebe zaberou mnohem více místa.

Praktické mobilní skříňky

Koupelnové skříňky s kolečky mohou mít kovová madla na ručníky, mohou být otevřené s několika patry nebo zavřené s dvířky či roletkou. Podle potřeby mění místo - zajet se s nimi dá kamkoliv.

Umývadlo v komodě

Efektním řešením je renovovat starou komodu, do které necháme zapustit jedno nebo dvě umývadla. Dřevo jen potřebuje voduodpudivou úpravu a komoda přidělat nožky, pokud je nemá. Horní deska kolem umývadla může zůstat původní, ale lze zvolit i corianovou či mramorovou. A co je hlavní: dole v komodě - ať už má dvířka, nebo šuplíky, získáme velký ukládací prostor.

Prádlo - praktická stránka věci

Koš na prádloPokud je koupelna spojená s prádelnou - neboli stojí tady pračka a případně sušička, musí se sem navíc vejít i koš na špinavé prádlo. Ten má být větratelný, hygienický, a neměl by nikde překážet. Ideální je vyklápěcí, jako součást koupelnového regálu. Jestliže je pračka jinde, místo v koupelně se uvolní. Jen se musí přenášet svléknuté oděvy k pračce. A tak aby se v koupelně nepovalovaly špinavé ponožky a podobně, není na škodu umístit sem nějaké "prádelní mezidepodium", malý hluboký proutěný koš, kam se prádlo dá, než se přenese do pračky.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Duravit, KOLO