K vytvoření čistého koupelnového prostoru velkou měrou přispívají baterie. S použitím takzvaného podomítkového provedení lze dosáhnout požadovaného vzhledu. Kouzlo tohoto typu baterií totiž tkví v tom, že těleso je zabudováno pod omítkou, vyčnívají jen výpusti a ovládání.

Dodatečná montáž je problém

O užití podomítkových baterií je zapotřebí uvažovat už v momentě plánování koupelny. Jak už sám název napovídá, základna se instaluje pod omítku. Instalace je tedy spojená s bouráním, a to určitě nikdo nebude chtít provádět v dokončeném interiéru.

Základ baterie tvoří podomítkové těleso. To se instaluje do zdi, následně se připojí další potřebné rozvody a dokončí se obložení stěny. Teprve pak se těleso spojí s baterií a vývody s výpustí.

Pozor:Instalace podomítkového tělesa si žádá dostatečnou sílu zdi. V momentě, kdy některou ze stěn teprve stavíte, zvolte dostatečnou sílu sádrokartonového panelu. Jinak nebudete moci podomítkovou baterii použít.

Pořizujeme komplet

Sestavu podomítkového tělesa s baterií nabízí každý výrobce s vlastními technickými parametry. Není tedy možné použít například podomítkové těleso firmy Hansgrohe a k němu baterie Hansa. Vždy tedy kupujeme komplet, výpusti, jako je hlavová či ruční sprcha, pak lze vybírat univerzálně.

Při volbě zařízení si dáváme pozor na kvalitu výrobku a možnost následného servisu, případně snadnou dostupnost náhradních dílů. O všem nejvíce napoví renomé výrobce.

Na která místa?

Podomítkové baterie existují ke kterémukoliv koupelnovému zařízení. Ve sprchovém koutu se k tělesu nejčastěji připojují rozvody k hlavové a ruční sprše, u umyvadla je zapotřebí zkontrolovat, zda výpusť dostatečně zasahuje do mycího prostoru. Stejné to je s vanou, u které ovšem můžeme zvolit napouštění přepadem, případně pořídit vanový okrajový systém.

Z čeho vybírat?

Tento typ baterií je nabízen s nejrůznější povrchovou úpravou (chrom, nerez, mosaz apod.), také ovládání může být klasicky pomocí kohoutků nebo standardně pákou. Do veřejných prostor lze použít bezdotykové ovládání.

Zejména do moderních koupelen jsou vhodné subtilní tvary baterií, hlavová sprcha by naopak měla být robustní a poskytovat maximální množství vody.

Podomítkové baterie:

  • instalují se při stavbě (nebo rekonstrukci) koupelnového prostoru
  • sestávají z podomítkového tělesa a vrchní části
  • lze je užít ve sprchovém koutě, u umyvadla nebo u vany
  • díky jejich užití působí vzhled místnosti čistým nenásilným dojmem

-zal-Foto: Hansgrohe, Sapho