Pravděpodobně tušíte, že proces výměny umakartového jádra nebude jednoduchý a nebude ani levný. Nicméně zvládli to jiní, tak vy taky, no ne?

Nebudeme nalhávat, že vás čeká čtrnáct dní klidu a pohody a následně už jen příjemná relaxace v nové vaně. To si musíte zasloužit, První fáze - odstranění umakartových desekcož začnete plnit na stavebním úřadu, kde vám s velkou pravděpodobností budou muset tuto akci nejprve povolit.

Začněte na úřadu

O tom, zda budete muset navštívit příslušný úřad, rozhoduje rozsah prací. Obecně platí, že stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu není vyžadováno v případě, pokud se úpravami nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani její způsob užívání a provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost. Přestože vaše rekonstrukce splňuje tyto požadavky, je jistější, když se podrobně informujete na příslušném stavebním úřadu, případně by vám mohla pomoci prováděcí stavební firma. V rámci jejich služeb totiž často nabízejí vyřízení i všech potřebných povolení.

Co vás čeká?

Druhá fáze - vystavba příčky nové, buď ze sádrokartonových desek nebo z cihel YtongPřestavbou umakartového jádra se rozumí jeho vybourání a následné vystavění stěn pomocí zděných příček (vhodné jsou odlehčené materiály, které tolik nezatěžují stavební konstrukce). Buďte tedy připraveni, že vám sociální zařízení bude určitou dobu fungovat minimálně, případně vůbec. Zároveň vás čeká nepořádek, připravte se tedy také psychicky.

Rekonstrukce koupelny neznamená jen vystavění nových stěn, ale zároveň celého koupelnového prostoru. Dopředu proto zvažte, zda původní rozměr místnosti je dostačující, popřemýšlejte, jestli nebude praktičtější spojit toaletu s koupelnou, případně místnost ještě zvětšit na úkor přilehlé místnosti (zpravidla předsíně). Zároveň uvažujte o zařizovacích předmětech, mohou zůstat na stávajících místech nebo je lze přesunout. Tehdy samozřejmě musíte přizpůsobit rozvody vody a odpadu.

Nezapomeňte!Vyzdění bytového jádra by měla předcházet konzultace s projektantem nebo statikem.

Levnější řešení

Přestavba umakartového jádra není levná záležitost. Podle rozsahu prací a použitých materiálů i koupelnového vybavení se cena vyšplhá přibližně ke sto tisícům korun. Pokud si z nejrůznějších důvodů nemůžete proměnu zatím dovolit, existuje levnější možnost.

Místo bourání umakartových stěn je obložíme speciálními vodovzdornými deskami. Podmínkou je, aby původní stěny nebyly zničeny plísní, vodou apod. Desky se k povrchu lepí kaučukovými lepidly, v rozích a různých dalších úhlech se zakončují lištami, které zároveň plní funkci izolační. Kromě příznivé ceny potěší i rychlost montáže, která probíhá přibližně dva dny. Výsledný efekt přináší i další pozitiva, kromě estetického vzhledu to je lepší izolace místnosti, větší síla zdi pak umožní vyšší zátěž.

Co je umakart?

Umakart je vlastně papír tvrzený umělou pryskyřicí a vrstvený lisováním. Kdysi tak velmi často používaná umakartová konstrukce představovala rychlé a levné řešení výstavby koupelen v hromadné výrobě bytů.

-zal-Foto: www.koupelnybassler.cz, ww.linea.cz, www.arpinterdom.cz