V hydromasážním altánu se uvolníme a očistíme dokonale: pára a masážní funkce udělají své a naše domácí relaxace se kvalitativně povznese o několik příček výše.

Parní sprchové boxy

Parní sprchový box - také je najdeme pod názvem masážní kabina, sprchové altány nebo hydromasážní boxy - jsou skutečně ideálním místem relaxace a regenerace, a to přímo doma v koupelně. Užijeme si v nich pohodlné sprchování na pohodlné sedačce, a potom parní (tureckou) lázeň. Ta spočívá v působení vlhké páry, tedy maximální možné vlhkosti při nízké teplotě. Ta činí asi 40 °C, na rozdíl od sauny finské. Turecká lázeň je tedy vhodnější pro osoby, které se finské sauně musejí z mnoha důvodů vyhýbat. Třeba z důvodů kosmetických - rozšířené žilky na tvářích, sklon citlivé pokožky k červenání, kdy je nutné omezit střídání teplot a vyvarovat se teplot extrémních. Anebo ze závažnějších zdravotních důvodů, jako jsou potíže srdeční nebo ledvinové.

Lázeň je příjemná nejen v zimě, ale po celý rok, kdy potřebujeme uvolnit dýchací cesty a prohřát svalstvo.

Parní masážní sprchové boxy najdeme na trhu v mnoha provedeních v různých variantách funkcí, v různé velikosti a v různých kombinacích materiálů.

Generátor páryCeny se proto pohybují ve velkém rozpětí asi 50 - 60 tisíc korun. Nejlevnější boxy můžeme mít v cenách něco nad 40.000 korun, za nejdražší dáme asi 100.000 korun. Ty už jsou luxusní, prostorné, deklarované jako dvojmístné. Mají komfortní velikost na půdorysu 150 x 150 cm. Jednomístné boxy se pohybují v cenách přibližně kolem 50 - 70 tisíc korun. Rozměry činí povětšinou 90 x 90 cm, ale i 80 x 100 nebo 100 x 100 cm; to vše při výšce dva metry, častěji se ale najdou boxy vyšší, 220 cm i 225 cm a podobně.

Velkolepý design

Kabiny jsou řešeny různě - jsou oválné se zaobleným rohem, v kterém jsou obloukovité dveře, jiná - pro změnu hranatá - kabina má dveře na celé přední straně. Velké boxy mají půdorys často ve tvaru kruhové výseče (čtvrtiny kruhu) a jejich vstup je velkorysý, dveře se rozevírají doširoka na obě strany téměř přes celou přední okrouhlou stranu boxu.

Elegantní vzhled slibuje příjemný zážitek

Rám kabiny bývá většinou chromovaný hliníkový, matný nebo leštěný - ale také si můžeme vybrat bílý akrylát. Vana je rovněž akrylátová, tón v tónu s rámem - tedy chromovaná nebo bílá. Hlavním materiálem stěn (bočních panelů) a dveří boxů je 5 - 6mm bezpečnostní sklo, často kouřové, modré nebo zrcadlové, případně jejich elegantní kombinace. Skleněné stěny se někdy dají vyjmout a samostatně čistit. Dveře se zavírají na magnet (magnetické těsnicí lišty). Je to velmi sofistikované zavírání, pohodlné, lehké, ale bezpečné a dokonalé, vodotěsné.

Dokonalé pohodlí uvnitř masážního boxu

Elektronické ovládání sprchového altánu s parním generátoremVnitřní vybavení je variabilní podle typu boxu, standardně jsou tady polička nebo poličky z tvrzeného skla, měkké pohodlné sedátko a ergonomické zádové opěrky. Nechybí ani gumová opěrka hlavy. Boxy mají také zabudované rádio s možností připojení CD přehrávače. Někdy si můžeme vybrat box s panoramatickým zrcadlem, jindy s dřevěným obložením stropu nebo sklapovacím křeslem. Vnitřní osvětlení někdy bývá doplněno o světelnou terapii. Boxy mají odsavač par a zabudovanou funkci automatického čištění parního generátoru.

Jak to všechno funguje

Příjemnou a blahodárnou páru vyvíjí v kabině zabudovaný generátor. LCD dotykový digitální panel zaručuje pohodlné ovládání všech funkcí, mezi které může patřit třeba tropický déšť (tropická sprcha). Jsou tu masážní panely z broušeného hliníku, různý počet trysek, sprchový set (nechybí ruční sprcha). Boxy mají progresivní mísicí nebo termostatické baterie.

-ag-Foto: www.hansgrohe.cz