Možná vám stará vana naprosto vyhovuje, jen se na ní už podepsal zub času a nevypadá nejlépe. Její povrch není sněhobílý a celistvý, už něco zažila a je to vidět. Pokud je jinak tedy v pořádku, pusťte se do toho. Nejdříve do zjišťování, co taková oprava vany vlastně obnáší. Renovovat se dá akrylátová vana nebo vana plechová - každá ale jinak.

Akrylátové vložky do staré vany

Jednou z možností je instalace samonosné akrylátové vložky do vnitřku stávající nádoby. Stará litinová nebo plechová vana by v takovém případě měla mít poněkud širší rozměry, aby se do ní vešla nová renovační skořepina a ještě potom při koupání také vy. Vnitřek se o něco málo zmenší. Velikost ale u starých van nebyl problém, to až nové akrylátové vany se občas vyskytovaly Oprava vany pomocí akrylátové vložkyabnormálně úzké.

Renovaci je vhodné svěřit specializované firmě. Ta ji změní k nepoznání během několika hodin. Předtím ovšem vanu změří a nový vnitřek - vanovou vložku neboli jádro - případně vyrobí na míru. Pak se nová vana upraví, zespodu dokonale podtmelí a nainstaluje na milimetr přesně. Po začištění je hotovo. Celá práce na místě tak trvá od tří do pěti hodin. Koupat se je možné druhý den, po zaschnutí všech prvků.

Na tuto vanu se vztahuje dvouletá záruka. Cena je rozdílná podle vybrané firmy, ale může činit zhruba kolem 5.000 korun.

Výhody tohoto řešení:
  • zvýší se tepelná izolace vany
  • povrch vany je v podstatě úplně nový
  • rychlá čistá práce - bez kopání, zhruba do 5 hodin
  • zanedlouho můžeme vanu opět užívat
  • většinou si můžeme také vybrat barvu

Relativní nevýhoda:

  • vyšší cena, takovou cenu ale dáme za novou vanu včetně veškeré práce asi také

Údržba takto vylepšené vany bude jednoduchá jako u jiné akrylátové vany - ke slovu přijde denně hadřík, houba, případně trocha saponátu. Na usazeniny postačí ocet nebo čistič na bázi octa. Na eventuálně poškozený povrch například poškrábáním existují speciální přípravky na akrylátové vany.

Pokud se vám jeví toto řešení drahé, pusťte se do natírání.

Speciální nátěry vany

Renovace vany nátěremJinou cestou, kterou se můžete vydat, rozhodnete-li se pro opravu staré vany, je nový speciální nátěr vnitřní strany smaltované vany. To zvládnete sami, musíte si ale trochu pohrát. Nejprve důkladně starý povrch sbrousit a odmastit. Přebrousit smirkovým papírem a odmastit razantnějším odmašťovačem pro domácnost. Na nátěr se používá epoxidový email smíchaný s epoxidovým tužidlem. Může to být například email S2321 Epolex, který je na vany optimální, vysoce odolný. Míchá se pak nejlépe s tužidlem S7300 Epolex, v poměru doporučeném na výrobku, aplikuje se na suchý povrch. Při aplikaci důsledně postupujeme podle návodu.

Nátěr se provádí nejlépe hustým měkkým válečkem. Ne příliš širokým, aby dobře pokryl celou plochu, aby dokonale vybral "zatáčky" vnitřku vany. Případně lze použít plochý měkký kvalitní štětec, práce bude ale poněkud těžší. V obou případech je ale potřeba barvu dokonale roztírat a dávat pozor, aby se někde nevytvořila silnější vrstva; nátěr musí být rovnoměrný.

Barvu vany lze pro natěrače začátečníky doporučit bílou, pastelové odstíny vany si experimentátoři mohou připravit smícháním emailu s pigmentační pastou.

Na běžnou vanu natřenou potřebnými dvěma vrstvami potřebujeme 0,75 kg emailu a 25 dkg tužidla.

Výhodou nátěru je nízká cena. Případnou nevýhodou konečná kvalita: nátěr bude jen takový, jaký se nám podaří. I při skvělé aplikaci nebude ale nový povrch dosahovat odolnosti podkladu, lehčeji se poškrábe a po čase se může začít loupat.

-ag-Foto: www.profimedia.cz , www.novavanadostare.cz , www.renovace-van.eu