Vanu si budeme vybírat podle kondice, pohyblivosti, stáří, a také vzhledem k převaze sprchování nebo koupání. Protože ale samozřejmě jednu vanu používá celá rodina, musí se najít vždy co nejlepší kompromis. Vanu vybírejte především podle toho, co od ní očekáváte. Pokud se pouze sprchujete, nejste vůbec přátelé vylehávání ve vaně a lázeň si dáte jednou týdně, budete asi vybírat vanu úplně jinak než ten, kdo si nedovede večer představit bez dlouhého spočinutí ve vaně za světla svíček a doprovodu příjemné hudby.

Máte-li děti, pak hledejte vanu širší a mělčí, s maximálně bezpečným přístupem a dokupte bezpečnostní prvky, jako jsou madla a úchytky. V případě vyšší vany také nechte udělat bezpečný široký schůdek z nesmekavé bazénové dlažby.

Především se do vany musíme pohodlně vejít a dále potom do ní bezpečně vstupovat. To jsou dvě základní vlastnosti, od kterých se teprve odvíjí ty další.

Ergonomie a ekonomika

Ergonomie znamená především pohodlí a pohodlí; tedy jak se nám sedí, leží, zda je vana bezpečná, zda se můžeme vleže zapřít o stěnu nohama. Vana by měla být také hluboká tak akorát - velmi hluboká a úzká vana může vyvolat vedle tělesného nepohodlí i pocity stísněnosti. Dále je důležité pohodlné opření zad a paží. Například asymetrická vana Sanotti Collo má v zádové části speciální prolis, který fixuje při koupeli záda; z něj pak vycházejí šikmo ke dnu podložky na paže.

TIP: Neprohloupíte, když si k jakékoliv vaně dokoupíte vanový podhlavník (v prodeji asi za 1200 korun) - krční páteř si pak dokonale odpočine.

Ideální vana má mimo jiné mít...Pohodlné a bezpečné vstupováníKvalitní a příjemný materiálDokonalé, ergonomické tvarováníMaximálně pohodlné opření (šikmá zádová stěna)Ideální objem - příjemně se vykoupat bez plýtvání vodou

K výběru vany přistupujme také ekonomicky, není lhostejné, kolik vody při jednom vykoupání spotřebujeme či ušetříme. Příliš široké rohové vany mají někdy zbytečně široké dno, a tak než se vana zaplní třeba jen do 20 cm, je vyplýtváno velké množství vody.

Pozor na rohovou vanu aneb Dvakrát měř

Rohová vana je do jisté míry módní záležitost. I když jak pro koho, někdo ji chce opravdu jen, aby koupelna "vypadala", další ji ale dokonale využije. V prvním případě může nastat to úskalí, že vana bude do koupelny příliš velká a hodně v ní zhorší komunikaci. V koupelně, která místem většinou neoplývá a do které se musí vejít překvapivě mnoho věcí, je místo opravdu vzácné a prostor musí být dobře rozplánován. Rohovou vanu si proto dejte jen do velké koupelny, počínaje nějakými 11 m2 a to ještě záleží na půdorysu, pozici vstupních dveří a tak dále.

Když prostoru nezbývá

Do malé koupelny hledejte takovou vanu, která přináší co největší pohodlí na co nejmenším půdorysu. Když se perete o každý centimetr, a přesto si koupelnu bez vany nedovedete představit, šetřete místo v nohách vany. Projděte nabídku van asymetrických, širokých "v ramenou" a zúžených na protějším konci. Vyberte si nepříliš široce oválnou, zužující se směrem k nohám.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Kaldewei, Ravak, Villeroy & Boch