Záchod, toaleta, koupelnaVíte ale, že to vzhledem k předpisům nejde vždy a jaké omezení toto řešení přinese každodennímu provozu, pokud nežijete v jednočlenné domácnosti?

Dříve bylo nešvarem mít koupelnu daleko od ložnice. Nyní se spíše paušálně kopíruje, hlavně u developerů, řešení "WC v koupelně". Developeři to prosazují ve svých typových domech s tím, že je to módní, že to lidé chtějí - a přitom se třeba jen šetří. Jiní ale mají ideálně jednu toaletu v koupelně a jednu nebo dvě samostatně (pokud v domě není více koupelen).

Vyhláška 268/2009 Sb., paragraf 10, odstavec 6 stanovuje že: Každý byt musí mít alespoň jednu záchodovou mísu a jednu koupelnu. U každé samostatné provozní jednotky s pobytovými místnostmi se počet záchodových mís stanoví podle účelu jednotky a počtu jejích uživatelů v souladu s příslušnými normovými hodnotami. Záchod nesmí být přístupný přímo z pobytové místnosti, nebo z obytné místnosti, jde-li o jediný záchod v bytě.

Pouze v bytě 1+1 (dvě obytné místnosti) by tedy mohla být toaleta s koupelnou spojena. Od tří obytných místností, což je kuchyně, obývák a ložnice (tedy 2+1) už má být toaleta zvlášť. Podle ing. arch. Hany Gregorové z odboru výstavby Obvodního úřadu Prahy 5 by se mělo ale vždy postupovat individuálně a řídit se také počtem metrů čtverečních než jen Koupelna, záchodstriktním označováním 1+1, 3+kk a podobně. Tak se může stát, že dnešní spojený obývací prostor (velký třeba 60 m2) plus jedna ložnice a příslušenství rovná se pořád 1+1 nebo 2+kk, ale přesto je to velký byt kolem 100 m2 - a na takovou plochu mít jednu toaletu, to už je poněkud málo. „Také pokud jsou v domácnosti tři a více lidí (ale spíše už dva), měla by být toaleta oddělená. Její spojení s koupelnou by tedy mělo být záležitostí jednočlenných domácností a malých bytů tak, jak o tom také mluví příslušná vyhláška“, dodává architektka Gregorová.

Máme-li v bytě jen jednu koupelnu s WC dohromady, nesmí se do ní vcházet například z ložnice. Velká koupelna ale může být průchozí - jedny dveře z předsíně, jedny z ložnice.

Z ložnice může být do koupelny s WC přístup jen tehdy, pokud se v bytě nachází ještě jedno WC.

Myslete na provoz

Toaleta, záchod, záchodové prkénkoVzít v úvahu je třeba nejen módní vzhled spojené koupelny s WC, ale především provoz. Nevýhoda v případě více než jednočlenné domácnosti je nabíledni: Ten, kdo je v koupelně, blokuje toho, kdo chce na WC a naopak. Pokud tedy ani jednomu nevadí naprostý nedostatek soukromí při hygieně. Musí se tak vstávat o něco dříve a celé ráno dobře organizovat. To může být po čase únavné.

Z hlediska provozu při větším množství obyvatel je výhodné a téměř nezbytné mít toalet několik. První bývá spojena s velkou rodinnou koupelnou, druhá může být dole v zádveří a třetí nahoře v patře, ať už jako součást koupelny u ložnice nebo samostatná místnost. Koupelna je pak umístěna vedle. Máte-li poměrně často návštěvy v plánovaném rodinném domě, nezapomeňte na dostatečný počet koupelen a toalet.

Co je tedy lepší?

Každý opravdu - nehledě na vyhlášku - preferuje něco jiného. Někomu vysloveně vadí sedět v malém úzkém a vysokém prostoru samostatného WC, kde tluče koleny do dveří a je obtížné usednout i vstát, leckoho může přepadnout záchvat klaustrofobie. Každému vyhovuje něco jiného, přičemž na oba dva způsoby řešení si lze také zvyknout. Dodržovat se však musejí hygienická pravidla, o čistotu koupelny spojenou s WC je potřeba mnohem více pečovat.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, KOLO koupelny, Villeroy & Boch