Po letech hromadné panelové výstavby plošně poddimenzovaných bytů přišla svoboda a s ní trend velkorysých, vzdušných prostor. Ovlivnil rozměry a uspořádání obytného prostoru, ale nevyhnul se ani relaxačním a intimním místnostem, mezi které vedle ložnice patří také koupelna. Hlavní tzv. rodinná koupelna v rodinném domě tak získala další cenné metry čtvereční navíc. Nelze přesně stanovit, jaká rozloha je pro Vana, koupelnakoupelnu přiměřená, velmi záleží na její funkci, počtu uživatelů, poloze v domě a především na jejím vybavení zařizovacími předměty. Ačkoliv rozlehlá koupelna zdánlivě nabízí architektovi dostatek místa pro jejich umístění, není její zařizování o mnoho snazší než zařizování koupelny malé. Samotný velkorysý prostor totiž zdaleka k zajímavému výrazu a dobrému každodennímu fungování koupelny nestačí. Velmi záleží na promyšlené dispozici a prostorových vazbách zařizovacích předmětů, poloze vchodových dveří a oken. Uspořádání podkrovních koupelen dramaticky ovlivňuje výška půdní nadezdívky a sklon střechy, které musí koupelna se všemi zařizovacími předměty respektovat.

Volně plující vana

Mezi módní trendy posledních let patří mimo jiné také vana umístěná volně v prostoru. Bez ohledu na to, zda se jedná o vanu s retro prvky na litinových nožkách, nebo moderní Koupelna, vana, saunaovál elegantně obložený mozaikou, vyžaduje kolem sebe volně stojící vana dostatek místa. Často ji však překvapivě najdeme v koupelnách, které jí svými rozměry neposkytují adekvátní prostor a dostatečný odstup od obvodových stěn. Než umisťovat volně stojící vanu ke stěně, je lepší se jí vzdát. Rozpačitá malá mezera, často dokonce pouhá škvíra mezi vanou a stěnou, je nejen nevzhledná, ale také do ní zatéká voda a pravidelná údržba tohoto nepodařeného detailu je zbytečně náročná. Posledním důvodem pro důsledné uvážení centrální polohy vany je psychologické působení tohoto řešení. Vysvlečený podobně jako spící člověk je v jistém smyslu bezbranný, a proto většině lidí vyhovuje pozice vany i postele prostorově jasně vymezená a ukotvená. Pokud toužíme v rozlehlé koupelně pomocí vany v centrální pozici dosáhnout pocitu otevřeného velkorysého prostoru, dopřejme volně stojící vaně podobnou prostorovou oporu, jakou posteli poskytuje zvýšené čelo.

Rovnoprávná toaleta?

Pokud nám to velikost koupelny dovoluje, často se v ní ocitá i další toaleta. Důvody pro její přítomnost mezi ostatními zařizovacími předměty vidí každý, komu se po vysvléknutí ke koupeli nechce přebíhat přes chodbu na samostatné WC. Kromě této nesporné výhody s sebou ovšem toaleta v koupelně nese celou řadu problémů k Pisoár, bidet, WC, záchoddořešení. Jedním z nich je hygienický aspekt: laboratorní pokusy potvrdily, že v okruhu 2 metrů od WC se po spláchnutí uvolňují bakterie, které zůstávají zachyceny v ručnících a na zubních kartáčcích. Pro alespoň částečnou separaci toalety v rámci větší koupelny mluví také přirozená potřeba intimity během jejího užívání. Dobrým řešením může být její optické oddělení polopříčkou, otevřeným policovým solitérem nebo designovým radiátorem, nikdy by se neměla ocitnout přímo naproti otevřeným dveřím. Často opomíjeným dobrým přítelem toalety je bidet, jehož role v našich krajích zůstává stále ještě nedoceněná, stejně jako význam pisoáru. Ten harmonizuje soužití mezi mužem a ženou eliminací pohybu záchodového prkénka a současně významně zvyšuje celkovou hygienu v koupelně.

Za dvířka!

Stejně jako v ostatních místnostech také v koupelně mnoho domácností doslova zápasí s úložnými prostory. S postupným rozšiřováním rodiny plynule narůstá potřeba úložných prostor, které jsou často v začátcích soužití mladého bezdětného páru výrazně podceněny. Po dokonalém zaplnění všech dostupných volných odkladních Koupelnový nábytek, koupelna, umyvadloploch dochází ke spontánním, nekoncepčním a opakovaným nákupům solitérních polic, skříněk nebo pojízdných vozíků, kterými se prostor koupelny postupně nepřehledně plní. Přeplněné otevřené fochy zavěšených skříněk nesourodých tvarů a rozměrů působí trvale neuspořádaně a zaprášeně. Boj proti nepořádku je třeba zahájit s předstihem – už ve fázi projektu koupelny! Ideální je koncipovat uzavřené úložné prostory jako dostatečně kapacitní (s ohledem na budoucí rozvoj a potřeby rozrůstající se rodiny) a současně nenápadné. Pro vestavěný nábytek je v projektu možné navrhnout stavební výklenky na míru. Zapuštěné skříňky se nám později odvděčí dokonalým efektem – jejich zrcadlová dvířka v líci stěny získávají výraz lepeného zrcadla.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 7/2010-Foto: Villeroy & Boch, Kaldewei

Tip na další články z časopisu Dům a zahrada 8/2010Časopisy, Dům a zahrada
  • Hlavní téma: Beton a stavby z něj
  • Jak bojovat s vedrem: Vše o klimatizaci
  • Moderní technika: Co všechno můžete mít doma
  • Vybíráme podlahu: Přednosti jednotlivých materiálů
  • Jak si výhodně pojistit rodinný dům
  • Zahradní grily: Praktické i designové

Objednejte si předplatné časopisu Dům a zahrada a získejte řadu výhod.