Ani malá koupelna v paneláku nemusí ale zůstat temnou komorou, výběrem vhodného osvětlení se dá přímo rozzářit. Pobyt tady potom bude mnohem příjemnější. Jaké jsou tedy možnosti prosvětlení temné koupelny?

1. Správné nasvíceníKoupelna, osvětlení

První a základní možností je optimální osvětlení místnosti. Dokonale promyšlené osvětlení je v koupelně nezbytné - velkou koupelnu stylově dotáhne a malou zvětší a rozjasní. Dostatečně silné, a přitom příjemné osvětlení v koupelně je důležité kvůli bezpečnosti i našemu pocitu uvolnění.

U zrcadla nad umývadlem je zapotřebí rozptýlené, ale silnější, intenzivní světlo. Záleží na nás, jestli vybereme jedno, nebo dvě světla na stěně nad ním, zrcadlo s integrovaným osvětlením nebo zrcadlovou skříňku se zakomponovanými žárovičkami.

Stropní světlo by mělo být bezpečně přisazené ke stropu nebo ke stěně pod stropem. Na koupání, sprchování i obsluhu pračky stačí slabší rozptýlené světlo z jednoho nebo několika bodových zdrojů. Elegantní jsou bodová světla ve stropních podhledech.

Kolik světla potřebuje koupelna?

Koupelna, osvětlení, zrcadlaV malé koupelně bude stačit 60 - 100W stropní svítidlo a zrcadlové osvětlení navíc. Velká koupelna s plochou nad 10 m2 už potřebuje mnohem více, kolem 300 W a více; kombinovat můžete zářivky i žárovky. U kompaktních zářivek počítejte s 20 - 25 W na metr čtvereční, zatímco u žárovek se obecně doporučuje asi 65 W na metr čtvereční podlahové plochy.

Světelná pohoda se také odvíjí od výšky stropů, barvy podlahy a stěn. Tmavé až černé obkládačky pohlcují světlo, které se tak místnosti musí dodat ve vyšší intenzitě, bílé stěny potřebují méně; dále záleží i na takové maličkosti, jako zda jsou obkládačky lesklé, nebo matné.

2. Zrcadla koupelnu zvětší a rozzáří

Zrcadlové plochy nejen koupelnu opticky zvětší, ale také významně prosvětlí; odrážet a multiplikovat se v nich totiž budou nejen předměty, ale také světla - zářivky, lampičky, bodová světla. Všechno se ale musí nejprve vyzkoušet, aby světla nebylo příliš a nebylo obtěžující a oslňující. Zrcadla zkusmo umístíme na různá místa tak, abychom Koupelna, osvětlení, luxferyviděli výsledek. Zrcadlo může být na vstupních dveřích (nebo může pokrývat obojí dveře, pokud je malá koupelnička v paneláku průchozí). Dále může viset nad vanou a konečně tvořit celou zrcadlovou stěnu nad umývadlem. Přímo do zrcadlové stěny lze navrtat věšáčky a skleněné poličky - je to velmi efektní. Ale zase pozor - všeho s mírou, a vyzkoušet - i předměty na poličce se budou odrážet, takže celkový obraz (máme-li poličky přeplněné dózami, lahvičkami a kosmetikou) může vytvářet dojem chaosu a přeplácanosti.

3. Mohou pomoci elegantní skleněné tvárnice - luxfery

Metodou, která vyžaduje sice stavební práce, ale je efektní a při správném provedení i vysoce estetická, je nahrazení části zdi (anebo celé stěny) skleněnými tvárnicemi. Zvolte luxfery čiré (ty přivedou do koupelny nejvíce světla), mléčné, pískované. Inspirujte se i kolekcí světlých tónů barevných luxfer Mendini se zrcadlícím nástřikem na hranách. Nástřik odráží světelné paprsky dopadající na povrch luxfery, čímž jsou barvy intenzivnější - prohlédněte si třeba žlutou nebo světle modrou.

4. Světlovody a světlíky

V některých případech lze přivést světlo stropem (některé starší domy s plochou střechou, poslední patro některých bytových domů apod.). Využitím světlovodu (specificky tvarované skleněné kopule, zabudované do střechy či fasády) je možné kromě denního světla také ušetřit kolem 70 - 80 % výdajů za denní svícení v koupelně bez oken. Světlovod, který zachycuje denní světlo a směruje je do světlovodného tubusu, se využívá také k prosvětlení zadních místností v podzemních domech (domech krytých zeminou - earth house).

Společnost Dektrade má od loňska v nabídce bodový světlík, který lze víceúčelově využít jako "trojkombinaci": denní větrání (stropní anebo střešní okénko), dále jako světlík a ještě výlez na střechu. Světlík má až čtyřvrstvý systém zasklení a výborné tepelně izolační vlastnosti.

-ag-Foto: www.profimedia.cz