Nabídka nadstandardního vybavení pro koupelny nezaostává a stačí si jen vybrat, co skutečně potřebujeme, chceme a zvýší nám komfort. I zde se vyplatí myslet do budoucnosti.

Zdravotně-technické vybavení

Umyvadla, vany, WC jsou kombinací designu, technických parametrů a možností. Nebudu zmiňovat sprchové kouty s rádiem či televizí apod., ale připomenu důležitý parametr při výběru vířivých van a speciálních sprchových masážních koutů, a to je zbytková voda v hadicových rozvodech po vypuštění vody. Pokud zůstane v rozvodech vany nadměrné množství vody (vetší než 2 cl), voda se kazí a po dalším spuštění Toaleta, WC, záchod, bidet, koupelnavyhrkne páchnoucí tekutina do vany. Samozřejmě, jsou na trhu masážní vany s automatickou dezinfekcí včetně vysoušecího systému, vrcholem nadstandardu je systém, který žádné rozvody nepotřebuje, každá tryska má svůj vlastní motor, a vanu tak není třeba vůbec udržovat.

Speciální WC

Z nadstandardního vybavení a pro ty, kdo mají rádi absolutní hygienu, je určena speciální WC mísa (Geberit Aqua Clean) s automatickým vyklápěním jednak víka, ale samostatně i prkénka, takže se rukou ničeho nedotýkáme. To ale není vše, keramická mísa má úpravu zabraňující usazování nečistot, čidlo pro zaznamenání uživatele, odsávání zápachu, výsuvné rameno pro anální a vaginální hygienu, automatické čištění sprchové trysky, osoušení teplým vzduchem včetně nastavení jeho teploty atd. – a to vše na dálkové ovládání. Cena je ale také úctyhodná, přes 80 tisíc Kč.

A pokud jsme u WC a máme domácího kočičího mazlíčka, je možno dům vybavit robotickou toaletou (CatGenie), je to jediný Kočičí záchodkočičí záchod na světě, který automaticky splachuje, čistí a suší. Co bychom pro mazlíčky, ale i pro sebe neudělali za pouhých cca 12 tisíc.

V koupelně je možno uplatnit více „vychytávek“, např. vyhřívaní zrcadel proti orosení, což považuji za velmi praktické obzvláště pro zkrášlující se ženy.

Dešťová sprcha a dešťové hospodářství

V současnosti v koupelnách architekti vybavují klientům sprchové kouty tzv. dešťovou sprchou, což je laicky řečeno obří sprcha různého designu. Potíž bývá v dimenzi odtoku vody neboli gule osazená ve sprše musí mít kapacitu pro odtok většího množství vody. Pozor na tuto častou chybu. Posuneme-li se s rozvody vody mimo dům, je dnes již běžné a zároveň ekonomické investovat do tzv. dešťového hospodářství“ neboli likvidace a zároveň využití dešťových vod. K tomu je potřeba nejdříve dešťovou vodu jímat obvykle do akumulační plastové jímky s bezpečnostním přepadem do jímky vsakovací. Akumulační jímku můžeme využívat pro automatickou závlahu zahrady, obzvláště travnatých ploch, které bez dostatečné zálivky nikdy nejsou dokonalé. Pro naprostou bezstarostnost je potřeba do akumulační jímky zavést ještě jiný zdroj vody (studna, vodovod), aby se v období bez deště jímka mohla automaticky doplnit. Pak už záleží pouze na komfortu, který navýšíme například čidly vlhkosti pro optimální režim zalévání.

-Ing. Roman Brabec, Dům a zahrada 8/2010-

V říjnovém čísle časopisu Dům a zahrada najdete:

  • Exkluzivní návštěvu vily herečky Lídy Baarové po zdařilé rekonstrukci od Ladislava Lábuse
  • Druhý díl seriálu o fasádách. Tentokrát o režném zdivu.
  • Údržba rodinného domu: podrobný průvodce nezbytnými pracemi
  • Jak má vypadat ideální šatna
  • Vše o úsporných spotřebičích
  • Podrobně zahradní technice pro podzimní úklid
  • Architekt Rampich o patině a stárnutí.

Říjnové číslo časopisu Dům a zahrada vychází již 21. záři.