Známé a rozšířené jsou sektorové sestavy, které si oblibu získaly zejména pro svou variabilitu. Různě velké univerzální skříňky na sebe navazují, takže uživatel si je může sestavit přesně podle svých potřeb. Pro milovníky originálnějšího pojetí jsou v nabídce ucelené nábytkové kolekce s jednotícím prvkem, který sestavě dodává osobitý charakter. Pořídit si můžeme rovněž solitér – samostatnou skříňku s nápadným designem. Vhodná je zejména do větších koupelen, kde ji umisťujeme na viditelné místo.

Při výběru koupelnového nábytku, bychom měli pozornost soustředit rovněž na správné zakončení jednotlivých částí. Varianty na soklu předcházejí usazování nečistot, zabraňují však pohodlnému stání zejména u skříněk s umyvadlem. Vhodnější jsou proto závěsné modely nebo nábytkové sestavy s nožkami.

U koupelnového nábytku je důležitý je materiál

Obecně platí, že korpusy skříněk jsou z laminované dřevotřísky (ideální je klížená), dvířka bývají nejčastěji z MDF desky. Ta je u kvalitnějších modelů opatřena dřevěnou dýhou povrchově upravenou speciálním vodě odolným lakem, případně lakovaná barevně. Barvy jsou nabízeny v široké škále podle stupnice RAL v matném nebo lesklém provedení. Úpravy se lehce promítnou do ceny, nicméně je výrobek po delší dobu chráněn před zničením. Dvířka mohou být opatřena také speciální fólií – takzvaný postforming. U levnějších výrobků se používají laminované desky, jejichž kvalita odpovídá nízké ceně.

Pro milovníky luxusu je nabízen nábytek z dřevěného masivu. Nejčastěji je ze dřevin odolávajících vlhkosti (např. teak). Patří ovšem k finančně náročným, a tak je volíme

Co je ABS hrana?Proužek z plastu, nerezové oceli nebo hliníku připevněný voděodolným lepidlem k nábytkové desce, která je opatřena fólií nebo laminem.

tam, kde víme, že nábytek bude sloužit několik desítek let.

Podstatnou částí každého nábytku jsou hrany, které musejí být precizně zakončeny, aby se vlhkost a voda nedostaly dovnitř desky. U kvalitnějších provedení se používá takzvaná ABS hrana (viz blok), u standardních modelů se hrana nažehluje.

Pozor na:1. Hrany. Musí pevně držet s podkladovou desku.2. Spoje, kde na sebe materiály navazují. Nesmí se odloupávat.3. Kování. Zkontrolujte jeho funkčnost, musí být pevné a odolné vůči vnější síle.

Nábytek do koupelny a výdobytek doby

Zejména v posledních letech využívají návrháři koupelnového nábytku také kompozitní materiály. Složeny jsou z různých poměrů pryskyřic a rozemletého kamene, což zabezpečuje nenasákavou strukturu. Jednolitý povrch je voděodolný a díky možnosti spojování beze spát vysoce hygienický. Nejnovější technologie rovněž umožnily využívat tak běžný materiál jakým je plast. I ten splňuje nejvyšší požadavky, navíc ho designéři mohou snadno opatřit barvou nebo vzorem. Vznikají tak působivé kolekce, které jsou navíc finančně dostupné širší vrstvě obyvatel.

Koupelnovou sestavu rozberte až do detailu

Při výběru sestavy bude velkou roli hrát její vzhled. Buďte pozorní a věnujte se i těm nejmenším detailům, třebaže se budou zpočátku zdát malicherné. Zvolíte-li například

Kvalitu nábytku určuje:1. Použité materiály2. Způsob zpracování3. Zakončení hran4. Renomé výrobce, popřípadě jméno návrháře, servis

sestavu s podnoží či soklem, pak dbejte na zakončení. Skříňky totiž budou v přímém kontaktu s vodou, a tak by nesprávné provedení mohlo zapříčinit jejich rozlepení, uhnívání či rezivění. Ideální je zakončení opláštěné nerezavějícím kovem.

Zkontrolujte rovněž vnitřní vybavení. Zásuvky mohou být opatřeny plnovýsuvy, brzdou zabraňující hlučnému uzavření, panty dovolují skříňku otevřít až do úhlu 125o. Samozřejmostí je dostatečné vnitřní vybavení, nabízeny jsou koše, pořadače, police ad.

Pár tipů závěrem

Malá koupelna:

  1. Malým prostorám sluší bílá nebo světlé tóny. Nebojte se světlých dřevin (bělený dub, javor) popřípadě průsvitných plastů.
  2. Pořiďte umyvadlo s úložnou skříňkou
  3. Na volnou stěnu instalujte skříňku od země až ke stropu

Velká koupelna:

  1. Vyberte nábytek z ucelené kolekce
  2. Nebojte se pestrého nebo tmavšího provedení
  3. Navrhněte dostatek úložných prostor

-zal-Foto: Villeroy & Boch, Euro ceramica