Výběr obkladů do koupelny je velmi zavazující krok. Obložené stěny totiž nepřevlékneme tak snadno, jako třeba snímatelný potah pohovky.

Obklady s líbivými květinami

Velké množství značek obkladů nabízí kolekce, které jsou zdobeny květinovými motivy. Celá typová řada obkladů většinou vždy obsahuje jednobarevné kusy i nášlapnou dlažbu, dále kusy s květinovým motivem a listely pro horizontální a také vertikální použití. Někdy je součástí kolekce i mozaika ve stejné barvě a materiálu. Velké množství lidí si bohužel myslí, že ideální je kombinovat všechny prvky z kolekce, což je chyba. Výrobce předpokládal, že použijete jednu barvu a doplníte ji jedním zvoleným motivem, který obsahuje květinový dekor.

Kde výrazné obklady (ne)použít

Takový výrazný obklad působí elegantně například v jednom souvislém pásu, který není rušen zrcadlem nebo jiným zařizovacím předmětem. Pokud využijete všechny prvky kolekce, jednak to zmenší prostor koupelny a také vznikne takový tvarový a barevný chaos, že budete mít co dělat, abyste rozeznali, kde na vaně stojí šampón. Není třeba podotýkat, že za půl roku budete své „koupelnové květy“ vyloženě nesnášet.

Geometrie

Mnohem praktičtější je držet se geometrického dekoru, protože se tak rychle neokouká. Také zde platí, že by se s ním mělo pracovat opatrně a měl by být využit jen dílčím způsobem, nikoliv v celé ploše koupelny. Pokud v místnosti zvýrazníme odlišným obkladem například horizontální linii, měli bychom se jí držet a nekombinovat s vertikálním výrazným obkladem na jiném místě.

Jednobarevnost

Z hlediska nadčasovosti koupelny je mnohem praktičtější držet se jedné barvy a věnovat se spíš kvalitě a formátu obkladu. Koupelně vždy budou slušet velkoformátové dlaždice nebo alespoň rozměr šedesát krát čtyřicet centimetrů položený na šířku. Pokud si opravdu nedokážeme odpustit jistou míru zdobnosti, spolehlivě funguje, když ze stejné kolekce, barvy a materiálu zvolíme jiný rozměr (např. 10 x 10 cm nebo mozaiku) a obložíme jím jedinou stěnu v koupelně. Efekt kombinace malého a velkého formátu zabere vždy, a přesto se neokouká.

Co vlastně zdobí?

Při projektování koupelny musíme zohlednit fakt, že nikdy nebude tak prázdná a nebarevná, jako ve chvíli, kdy ji opouští obkladač. Přibudou ručníky, nějaká ta kosmetika atd. Barevnost koupelnového textilu můžeme snadno vyměňovat podle nálady, a pokud je obklad neutrální, vlastně nás nezavazuje k žádné barevné kombinaci. Znáte to, dnes letí fialová, za rok to může být žlutá a za další rok třeba modrá. Kdybyste měnili obklady se stejnou rychlostí, s jakou se dají proměňovat barevné kombinace pomocí detailů, žili byste vlastně na stavbě. O nákladech raději nemá smysl mluvit.

Foto: Raco, Carioca, www.stylezone.com