Zkusila jsem vytvořit u nás ještě trošičku opomíjené řešení, jako inspiraci proti zažitému názoru, že koupelna musí být obložena obklady kolem dokola a pod strop. Obklady jsem použila světlé, ve formátu 30 x 60 cm, a pouze na část místnosti. Keramický obklad je na stěnách za vanou a za umyvadly a pouze do výšky cca 1 m. Zbytek stěn je třeba vymalovat vhodnou malbou. Na trhu je v dnešní době mnoho kvalitních barev, které jsou i v matném provedení omyvatelné, paropropustné, otěru odolné, vodoodpudivé a působící proti plísním - zkrátka ideální do vlhkého prostředí koupelen.

Jako obklad vany jsem navrhla dřevo, které se opakuje na desce pod umyvadly, tenký proužek běží mezi obklady - opticky oba materiály propojuje. Skříňky mohou být z MDF desky lakované do vysokého lesku, případně dýhované. Dřeviny, které rostou v našich podmínkách, jsou měkké a mají nízkou hustotu, a proto se do vlhkého prostředí nehodí. Je třeba použít dřeviny, kterým vlhkost a voda vadí minimálně – ideální jsou tropické dřeviny (mezi nejběžnější patří teak). Pokud se použijí naše běžné, nejlepší je zvolit dub nebo jasan a povrchově je ošetřit speciálním olejem, nebo lakem, který zamezí tomu, aby se dřevo dostalo do kontaktu s vodou. Použití dřeva v koupelně je sice náročnější na pořízení a údržbu, ale vnese do celého prostoru neopakovatelný půvab, teplo a útulnost.

V koupelně je dostatek prostoru, proto bych neváhala, a pořídila dvě umyvadla. Je to praktické, zejména ranní a večerní „špička“ se obejde bez strkání u jednoho umyvadla.

Toaleta je od ostatních zón oddělena nízkou zídkou, která má ze strany od vany umístěné tři niky na ručníky nebo jiné koupelnové doplňky. Zídku jsem nedělala vysokou, protože se mi líbí, když je prostor hodně světlý, a navíc by nám zakrývala pěkný výhled na vanu a okno (pokud je s výhledem do zahrady, je to ideální). Za toaletu jsem umístila fototapetu s motivem zeleně a vody, která jednak vymezuje prostor s odlišnou funkcí, a jednak rozbije jinak světlou barvu koupelny, dodá prostoru život.

TIP REDAKCE: Nechte si také navrhnout interiér. Pošlete nám prostřednictvím fotogalerie 3D návrhy na přání půdorys místnosti s označením rozvodů a oken a popisem vašich požadavků na styl, rozvržení a třeba i pár fotografií současného stavu místnosti. Pak už sledujte naše stránky, ať se dozvíte, zda jste byli vybráni a jak dopadlo řešení vašeho interiéru našimi návrhářkami.

V případě, že potřebujete poradit s návrhem kuchyně, posílejte podklady na adresu navrhy@kuchyne.cz. Pak sledujte stránky Kuchyne.cz, zda byl váš požadavek vybrán a zrealizován.

Návrhy: Petra Kolaříková, Návrhy a realizace interiérů, www.design-domova.cz