Vím, že naši rodiče či prarodiče se ještě koupali v neckách, a nestěžovali si, ale oni neměli na výběr. My máme. Dnešní doba nabízí řadu van s nejrůznějšími tvary a z různých materiálů.

Nekupujte zajíce v pytli

Obecně se doporučuje vanu si ještě před koupí vyzkoušet. Ano, v obchodě se nestyďte a vlezte si do ní, zda je vám pohodlná, dostatečně hluboká i dlouhá a její vnitřní prostor vyhovuje vašim - i partnerovým, proporcím. Každá vana je totiž určena nejen rozměrem, který se musí vejít na určité místo, ale zejména vnitřním prostorem. Většina prestižních firem investuje velké peníze do přípravy tvaru a spolupracuje s nejlepšími designéry, kteří studují ergonomii těla, aby vnitřní část byla šitá na míru lidského těla.

Tvar je důležitý

Vana by v koupelně neměla zabírat nepřiměřenou část místnosti a praktické je, když alespoň z jedné strany zůstane odkládací plocha. Řídíme se délkou, nejčastěji to je 160 nebo 170 centimetrů, může být ale i menší, nebo naopak velkorysejší. Nabízeny jsou klasické obdélníkové vany, může to být ale i ovál, mnohoúhelník apod. Velmi oblíbené jsou rohové vany, málokdo si ovšem uvědomuje, že častokrát zabírají zbytečně mnoho místa. Kvůli rohu, který slouží jako sedátko, pojme navíc tento typ vany větší množství vody, zároveň tvar přináší i obtížnější údržbu. Existují vany, které nahrazují rohové řešení, avšak roh je vyzděn a klasicky obložen. Tato řešení mohou nabízet větší komfort při užívání, přitom vana je instalována v rohu místnosti.

Z jakého materiálu?

Dnešní trh z poměrné části zabírají vany vyrobené z akrylátu nebo smaltované oceli. Obě varianty mají výhody i nevýhody a výrobci i prodejci je umí dokonale vyzdvihnout, nebo naopak potlačit. Oba materiály mají navíc ještě několik kvalit určujících jakost výrobku. Nejlépe o výrobku vypovídá záruka výrobce, je-li dostatečně dlouhá, pak se můžete spolehnout, že produkt bude skutečně sloužit slibovanou dobu. A v čem se od sebe liší? První, co si zákazník uvědomí, je rozdíl teploty povrchu. Zatímco akrylát je teplý a příjemný na dotek, ocelová smaltovaná vana se zahřeje až za určitou dobu. Naproti tomu jsou tyto vany pevnější a vysoce odolné, akrylát je porézní a některé modely mohou působit nestabilně.

Při výběru se ptejte na sílu materiálu, ze kterého je vana vyrobena. Akrylát má sílu standardně 4 - 5 mm, luxusnější modely a náročnější tvary až 8 mm. Ocelové vany se vyrábějí z ocelového plechu nebo plátu. Rozdílnost materiálu je daná technologií výroby. Standardní síla materiálu je 2 mm, kvalitní modely mají víc než 3 mm (ocel + smalt). Dostatečně silný materiál zajišťuje, že vana je samonosná, nepracuje s okolím, a tím pádem se nekroutí. Smalt, který ji chrání, na povrchu nepopraská.

V menší míře jsou nabízeny vany z materiálů z různých směsí (zpravidla akrylát s přísadou), o nichž můžeme říci, že to jsou „vylepšené akryláty“. Výrobci těchto van staví filozofii na kvalitě materiálu a upřednostňují jeho vlastnosti. Známý je qaryl či marbrex.

V nabídce jsou také vany z přírodního kamene, skla nebo dřeva. Tyto materiály se nevyznačují žádnými přednostmi, používají se proto, že působí efektně.

Hydromasážní vana

  • soustřeďte se na kvalitu trysek
  • kromě zádových, mohou být trysky i pro nohy a šíji
  • vana může být doplněna o perličkovou lázeň
  • vnitřní systém by měl být vyspárován tak, aby se uvnitř neusazovala voda