Koupelna, vany, sanitární keramikaVelká koupelna v novém domě nebo velkém bytě dává vždycky možnost rozmachu a splnění mnoha přání, která nikdy dříve splnit nešlo. To je pro mnoho lidí především vana umístěná pěkně v prostoru, nikoliv u stěny. A je jedno, zda bude zabudovaná, anebo dávající na odiv své tvary, zda bude ocelová, dřevěná, nebo keramická. Naopak malá koupelna se stává ještě menší výběrem nevhodné vany. I tady se nabízí mnoho řešení, jak se příjemně vykoupat a koupelnu prostorově uvolnit.

Když máme hodně místa...

Ve velké koupelně si můžeme dovolit vanu v prostoru, ať už volně stojící retro ocelovou, zapuštěnou či postavenou na pódiu a obestavěnou. Největší prostor potřebuje samozřejmě vana celokruhová – třeba model Royal Round (Polysan) má průměr celých 172 cm. Jen o něco málo vana, sanitární keramika, koupelnyúspornější jsou ovály, elipsy nebo různé organické tvary. Vždy záleží, jak do sebe zapadne rozměr a poměr stran koupelny a tvar vany. Všechny vany v prostoru samozřejmě potřebují příslušný přívod vody a odpad. A co cákání kolem a věčná voda na podlaze? Dokonale v ladění retrostylu může být závěs na ocelovém oválu, který je připevněný na volně stojící vaně.

TIP: Royal Round existuje i ve variantě Corner, která má menší prostorové nároky.

Dřevěné vany

Exkluzivní dřevěné vany z cedrového dřeva jsou svou krásou k postavení doprostřed místnosti přímo předurčené. Protože jsou určeny převážně k dokonalé relaxaci, dejte pozor, jak je umístit – dívat bychom se z nich měli na něco hezkého, uklidňujícího – pokud to nemůže být optimální pohled oknem do zahrady, umístěte v dohledu nějakou dekoraci nebo květinu. Kromě cedru se k výrobě přírodních van používají i další stabilní dřeva – modřín, wenge nebo kambala. Vany jsou hluboké a mají vyšší opěrnou hlavovou část. V koupelně jsou tedy nápadné nejen svým výjimečným materiálem, ale i výškou, která se může pohybovat mezi 60 a 70 centimetry.

Drahý solitér od známého návrháře Drahá designová vana je někdy nejen perlou koupelny, ale dokonce celého bytu. Návrháři Roberto a Ludovica Palombovi nebo Phillipe Starck jsou příkladem, jak může být vana povýšena přímo na umělecký kousek. Taková vana kolem sebe už nic nepotřebuje – vlastně jenom jedno – nechat ji vyniknout a nezkombinovat ji s nevhodnými doplňky.

Málo místa aneb Malá vana taky vana...

Máte-li málo místa, pak pátrejte mezi atypickými nebo rohovými vanami. Na výběr je toho opravdu dost – do obchodu se jenom vydejte vyzbrojeni plánkem své koupelny. Místo mohou ušetřit například vany v nožní části zúžená k jedné straně. Na takto „seseknuté“ straně pak logicky zbývá více místa k chození. Nápaditě se například zužuje asymetrická rohová vana Teiko Galia. Místo ušetří i různoběžníková avantgardní vana Palomba (Laufen). Rohové vany potom dokonale zapadnou do každé koupelny, pokud se vybere optimální rozměr.

Když místo ale opravdu není a pořád se ještě nechcete vany vzdát a spokojit se se sprchou, nechte se inspirovat starodávnými ocelovými vanami sedacími, s vysokými zády. Takovou najdete už jen někde ve starožitnictví, nebo, máte-li štěstí, třeba na chalupě u sousedů na dvoře. Její renovace by neměla být problém a výsledek bývá úchvatný. Na trhu ale najdete například moderní sedací vanu Riga mini (JIKA) o Vany, koupelny, sanitární keramikarozměrech 105 x 70 cm a s hloubkou 70 cm. Je ze smaltované oceli a přijde asi na 3,5 tisíce korun. O něco větší je pak Riga o rozměrech 120 x 70 cm.

Běžné vany mívají nejobvyklejší rozměr 150 - 170 x 70 – 80 centimetrů. Vestavěné vany ve finální podobě spotřebují po obezdění ještě nějaký centimetr na délku i šířku navíc. Dopřát si můžeme i vany větší, třeba 180 x 80, a hydromasážní vany mohou být dokonce v rozměru 190 x 90 centimetrů.

-ag- Foto: www.thinkstockphotos.com, Laufen, Jika, Cersaie, www.isifa.com