Na okraji pláže v britském Scarborough stály déle než 100 let veřejné záchodky. Byly postavené už v době, kdy ještě vládla královna Viktorie, ale v 80. letech začaly trouchnivět. Přitom leží na nádherném místě: na skalním výběžku nad pláží s výhledem na širé moře. Před rokem se ale odporně zašlá bouda změnila na krásnou vilku.

Z „pánů“ je obývák, z „dam“ udělali ložnici a koupelnu. Domek není největší, ale působí nesmírně útulně; především by ale nikdo neřekl, že to byly veřejné záchodky. O jejich renovaci se postarali Tracy Woodhousová a Graham Peck, kteří také stavbu překřtili na Lookout“ - neboli Vyhlídku.

Deníku Daily Mail se tento pár pochlubil: „Jsme tu šťastní. A nevadí nám, že o nás lidé mluví jako o těch ze záchodků.“ My si myslíme, že jim okolí může jenom závidět - mají úžasný malý domek s výhledem, který jinde v okolí není.

Za války byly záchodky přeměněné na muniční sklad, tím skončila jejich stará sláva. Od té doby šla jejich sláva strmě dolů, roku 1990 byly uzavřené úplně a pak už jen čekaly na zbourání. Roku 1995 se místní radnice rozhodla, že toalety dostanou ještě jednu šanci a prodala je. Úředníci si mysleli, že by z nich mohla vzniknout třeba kavárna, ale že se v nich někdo usídlí na trvalo, to všechny zaskočilo.

Protože jsou ale britští úředníci rozumní lidé, dali k této netradiční stavbě povolení. Oba čtyřicátníci, kteří záchodky koupili, neměli moc peněz, do opravy tedy mohli dát jen 35 tisíc liber, v přepočtu asi jeden milion korun. Výsledek na to vůbec nevypadá, zejména ve Velké Británii, kde se za podobnou sumu jinak nedá koupit ani půlka garsonky.

Přestavba nebyla zdaleka tak náročná, jak si mysleli. Nejhorší bylo odvézt šesti náklaďáky odpad, kterým byl domek zavalený. Pak už to šlo ráz na ráz. Statika záchodků byla ve výborném stavu, ale opravu potřeboval strop, zmodernizovat se musela i podlaha a především izolace. O většinu těchto problémů se postarala instalace podlahového plynového topení. Do domku se pak už jen zavedla elektřina a zavezl na míru vyrobený nábytek. Výsledek vidíte sami.

V současné době se majitelé domku chystají na úpravu zahrady, k níž zatím neměli povolení.