V původní koupelně je umístěna vana, která má šířku pouhých 65 cm, délku 150 cm. Umyvadlo zde není, původní nájemník měl zřejmě velice nízké nároky na hygienu. V rohu u vstupních dveří je umístěný litinový radiátor, který zasahuje do prostoru dveří. Nad vanou jsou luxfery, které poskytují alespoň trochu denního světla z prostoru kuchyně.

Rekonstrukci začneme likvidací vany a toalety, původní obklad a dlažbu odstraníme. Luxfery vybouráme také, místo nich přijde plastový rám se skleněnou výplní. Také odpady a přívody vody se budou dělat znovu, elektrika taktéž. Odstraníme i starý radiátor, na jehož místo přijde nový, menší. Záchod by byl ideální závěsný, ale paní Ivana má pouze omezené prostředky na rekonstrukci, takže zvolíme klasického „kombíka“.

Hlavní změnou oproti původnímu stavu bude umístění sprchového koutu místo vany. V takto malinkaté koupelně je vana zbytečným luxusem. Výklenek, který dříve býval za vanou, se zazdí a do rohu umístí sprchový kout o rozměrech 80 x 80 cm. Ideální je čtvrtkruhový, který poskytne dostatek prostoru vedle toalety i umyvadla. Šířka umyvadla je 50 cm. Pod umyvadlo se bude hodit skříňka, která schová například úklidovou chemii, kosmetiku, nebo ručníky. Také prostor nad toaletou se (díky nádržce, která se ze stěny přesunula za toaletní mísu) dá využít pro umístění závěsné skříňky. V malých prostorech není úložného prostoru nikdy dost.

Protože má majitelka od známého pár metrů obkladů v bílé a černé barvě, barevné řešení koupelny bude „Black & White“. Myslím si, že to je klasika, která se nikdy neokouká, a dá se ozvláštnit doplňky v jakékoliv barvě. Dlažba je černá, obklady jsem umístila pouze za sprchový kout, umyvadlo a na stěnu vedle umyvadla do výšky dvou metrů. Zbylé stěny se vymalují nátěrem, který je voděodolný, zabraňuje plísním a je omyvatelný a paropropustný. Volnou stěnu nad radiátorem doplníme grafikou, která barevně ladí s celou koupelnou.

I když je koupelna z dnešního návrhu opravdu malinká, je zařízena funkčně a účelně. Doufám, že se paní Ivaně bude líbit.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz