Pisoáry se v českých domácnostech zatím moc neobjevují - nemají u nás velkou tradici a nejsou vlastně ani příliš praktické. Ve spoustě českých rodin vlastně ani není muž, který by je využíval. Pokud ale pro vlastní byt o pisoáru přemýšlíte, podívejte se na ty, které jsou tak trošku „jiné“. Některé vás možná inspirují, jiné zase spíš odradí.

Náš první tip je ukázkou toho, jak se dnes moderní technologie objevují na těch nejméně očekávaných místech. Slyšeli jste někdy o termochromických toaletách? Zdi těchto pisoárů jsou pokryté materiálem citlivým na teplo. Když na ně dopadá něco teplejšího, než je vzduch, mění barvu - v tomto konkrétním případě z modré na oranžovou.

Druhým příkladem bychom vám chtěli ukázat, že někdy i okolí může úplně změnit kontext, v jakém vnímáme předměty denní potřeby, jako jsou třeba právě pisoáry. Roku 2005 upravili na Novém Zélandu veřejné záchody tímto způsobem. Mužům se tedy zdá, že je při vykonávání malé potřeby pozorují s vykulenýma očima krásné ženy, některé dokonce vybavené fotoaparáty.

Na třetí fotografii bychom rádi demonstrovali, jak vypadá nevkus v jeho nejhorší podobě. Není to vtipné, není to hezké, není to vlastně ani moc praktické. Kéž by tento druh buranského humoru nikdy neexistoval…

align:

Ukázkou toho, že i pisoár se může stát uměním, je čtvrtá fotografie. Tyto pánské záchodky byly vystavené na jednom z ročníků benátského bienále – jsou provokativní, na někoho možná až příliš, ale rozhodně se jim nedá upřít dobré provedení, originalita a smysl pro břitký humor.

Myšlenka, že ani na toaletě člověk není nikdy sám, inspirovala architekty v Portugalsku. V madeirském obchodním centru Sao Joao da Madeira mají toalety zdobené sochami z výkladních skříní. Výrobci na nich mohou nabízet oblečení, i když člověk neprochází kolem jejich obchodů. Ano, i na záchodcích se dá opravdu vydělat.

Pisoáry se dají použít i jako veřejné záchodky. V Nizozemí v tom zašli natolik daleko, že vytvořili speciální pouliční model pisoáru, který skrývá jen minimum. Může však stát téměř kdekoliv a je velmi hygienický. Proč ne, třeba se to prosadí.