Při úklidu WC nás obvykle trápí vodní kámen, který se neustále usazuje v míse - pokud nemáme sanitu s odolným povrchem, zápach, a také nečistoty v upevnění záchodového prkénka. S úklidem začínáme vždy odshora - setřeme prach z osvětlení, rámů okna a dveří, případně z poliček či obrázků, máme-li je zde. Poté nalijeme do záchodové mísy čisticí přípravek, aby mohl působit, zatímco budeme pokračovat v úklidu. Pomocí mikrovlákenné utěrky a přípravku s přídavkem kyseliny octové či citrónové vyčistíme obklady, zásobník na toaletní papír a další předměty a plochy kolem toalety. Poté umyjeme štětkou záchodovou mísu tak, aby na ní nezůstaly žádné stopy vodního kamene a nečistot a spláchneme vodou z rezervoáru. Na čištění úchytů záchodového prkénka, kde se zachycuje velké množství nečistot, je nejvhodnější starý zubní kartáček, který se dostane do všech mezer a skulin. Nakonec mísu a prkénko otřeme vlhkou a poté suchou utěrkou.

Čistíme raději bez chlóru

Čisticí přípravky pro toalety jsou vyrobeny na bázi chlóru, kyseliny mravenčí, fosforečné, citrónové či octové. Na čištění vodního kamene a nečistot vybíráme raději mezi výrobky bez obsahu chlóru - ten totiž mísu sice vybělí, ale také naleptá, v mikroskopicky narušeném povrchu se pak usazují nečistoty, které nelze zcela vyčistit, toaleta proto může začít po čase zapáchat, i když bude čerstvě umytá.

Pokud chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, vybíráme prostředky ekologické, ty bývají pro snadnější orientaci označené na etiketě. Mezi šetrné, a v případě běžného znečištění velmi účinné prostředky patří ocet, který používáme v ředěné nebo neředěné formě, a případně také soda. Protože nejsou tak účinné, musíme je používat průběžně, a také nechat déle působit.

Mísu toalety také čas od času čistíme pouze štětkou, odstraníme tak i slabé vrstvy vodního kamene a nečistot, a toaleta vydrží déle čistá. Pro běžnou údržbu hygieny na WC je vhodné mít zde při ruce také jednorázové vlhčené ubrousky, kterými otřeme podle potřeby prkénko, dlaždice či rezervoár toalety. Samozřejmě platí, že všechny pomůcky na čištění toalety ukládáme odděleně a používáme pouze k tomuto účelu, v žádném případě ne v dalších místnostech bytu.

Foto: www.thinkstock.cz