Jenže pod slovem nejlepší si každý představuje něco jiného. Nejlepší totiž neznamená designové ani to neznamená zahraniční a už vůbec ne nejdražší. V tomto případě si představme kvalitní, nadčasové a praktické.

Důležitý je základ

Jak by tedy taková moderní koupelna měla vypadat, aby dobře sloužila a neomrzela vás ani za dvacet let? Základem je kvalitní dispoziční řešení, které se odvíjí od velikosti a tvaru místnosti. Na něm závisí výběr jednotlivých zařizovacích předmětů. To je určující pro to, zda zvolíte vanu a sprchový kout, nebo dáte přednost jen jednomu z nich. Dále si rozmyslete, jaké umyvadlo zvolíte a také jejich počet. A jaký nábytek? Jako poslední budete řešit obklady a dlažbu, ale pozor, zejména ony totiž budou vypovídat o celkovém charakteru místnosti.

Nesáhnete vedle

Máte-li už zcela konkrétní představu o počtu jednotlivých zařizovacích předmětů, pak lze přistoupit k samotnému výběru. Optimálním řešením je vybrat ucelenou kolekci. Výhodou je, že má shodný design, a tak bude nevelký koupelnový prostor působit jednotným dojmem. K dispozici jsou řady od světově uznávaných návrhářů (P. Starck, Palomba, N. Foster), které obsahují kromě zařizovacích předmětů i vlastní řadu baterií navrženou speciálně k zařízení.

PLÁNUJETE KOUPELNU? PAK BY VÁS TAKÉ MOHLO ZAJÍMAT:

Jednou z novinek letošního roku je série My Nature firmy Villeroy & Boch. Umyvadlo s velmi ladnými křivkami je položeno na subtilní dřevěné podnoži, která zároveň slouží k odkládání ručníků a hygienických potřeb. Série pěkně vyzní zejména ve větších koupelnách. Do malých prostor je pak ideální kolekce společnosti Duravit nazvaná Guest. Vyznačuje se geometrickými tvary, které byť komprimované vůbec tak nepůsobí. Pokud se neumíte rozhodnout mezi oblými nebo strohými liniemi, pak můžete sáhnout po kolekci Delos firmy Duravit. Zahrnuje totiž obojí.

Ovšem podcenit byste neměli ani výběr sprch a baterií. Do sprchového koutu si můžete pořídit hlavovou sprchu ve velikosti XXL. Voda je v ní smíchávána se vzduchem, pobyt pod takovým deštíkem si natolik zamilujete, že už nebudete chtít doma nic jiného. Velký výběr najdete u výrobců baterií, například Hansgrohe, Grohe, Hansa ad. I u nich najdete nejednu designovou lahůdku v podobě baterií s LED diodami měnícími barevnost vody, se skleněnými doplňky (na trhu jsou i doplňky Swarovski) nebo v minimalistickém pojetí, tedy subtilní a nenápadné.

Nebojte se nadstandardu

V koupelně neprovádíme jen osobní hygienu, zároveň tu i relaxujeme. Z tohoto důvodu je vhodné si pořídit některé zařízení, které poskytuje jak odpočinek, tak může mít i léčebné účinky. Patří sem masážní vana nebo sprchový kout, který vedle masážních trysek může být vybaven vyvíječem pár. Tehdy se zařízení říká sprchový altán. Hledejte výrobky například italské firmy Jacuzzi, německé Albatros, z domácích pak Ravak, Teiko aj.

V nejmodernějších koupelnách nechybí televizor, který se integruje do jedné ze stěn a umožňuje při ranní hygieně sledovat nejnovější zprávy a při večerní relaxaci ve vaně oblíbený film. Je nasnadě, že toto zařízení musí být odolné vůči vodě a vlhkému prostředí. U výrobců tedy hledejte speciální typ určený do této oázy klidu a relaxace.

Osvětlení bez žárovky

V koupelně na sebe potřebujeme pořádně vidět, ale zároveň tu občas oceníme i intimní atmosféru. Budujete-li zde osvětlení, pak použijte stmívací vypínač, díky kterému můžete volit intenzitu světla dle potřeby. Velmi oblíbené se v posledních letech staly LED diody, které díky jejich nízké konstrukční výšce lze integrovat kdekoliv. A tak pásy LED diod lemují hranu vany, zdobí spáry dlaždic apod.

Jak moderně koupelnu obléknout?

Obklady a dlažba stále patří mezi nejoblíbenější a také velmi praktické materiály k ochraně stěn a podlahy. Jen jejich vzhled se zcela proměnil. V oblibě jsou velkoformátové dlaždice, a to 60 x 60 cm, 80 x 80 cm, ale mohou být i mnohem větší. Nedávno byla u nás představena největší dlaždice světa s úctyhodným rozměrem 300 x 150 centimetrů s tloušťkou jen šest milimetrů nebo dokonce milimetry tři. Obecně jsou v kurzu neutrální odstíny napodobující přírodní nebo industriální materiály. Odborná veřejnost rovněž preferuje klasickou bílou a černou, a to v lesklém odstínu.

Další možností jsou speciální omyvatelné stěrky, které se aplikují místo klasických obkladů. Jenže ty se na rozdíl od nich musejí jednou za čas opravit. Výsledkem je prostor evokující obytnou místnost. Podobného vzezření docílíme i použitím dřevěných obkladů. Do koupelen volíme dřeviny, kterým vyšší vlhkost nevadí (například teakové dřevo).