Kromě designu a účelnosti se velký důraz klade na trvalou udržitelnost, jak z pohledu výroby, tak zejména z pohledu použití produktů. Výrobci se snaží přicházet s celým spektrem nabídky od luxusních (například vany do prostoru) až po prvky určené pro malé koupelny, přičemž design a funkčnost se uplatňuje u všech kategorií. Řešení pro malé koupelny zůstává v centru pozornosti. Velká část prodeje sanitární keramiky a dalšího koupelnového vybavení je určena pro rekonstrukce a zde je místo pro nápady a inovace, jak daný prostor nejlépe využít. Zde se uplatňují zejména asymetrické tvary van, umyvadel i koupelnového nábytku a perfektně těsnicí vanové zástěny, které umožňují komfortní kombinaci koupání ve vaně a sprchování.

Litý mramor

Mezi materiály stoupá na žebříčku obliby litý mramor. Vyrábí se smíšením syntetické pryskyřice a práškového minerálu, konkrétně mletého dolomitu, následným odléváním vzniklé směsi do speciálních forem. Kromě sprchových vaniček a umyvadel se v poslední době více používá i při výrobě van. Litý mramor v porovnání s keramickými materiály umožňuje velkou variabilitu tvarů, díky tomu je možné odlít i takové tvary, které běžná keramika nedovolí. Jeho předností jsou také perfektně čisté hrany a rovné odkládací plochy. Finální povrchovou úpravu tvoří probarvená pryskyřice, která litý mramor chrání proti oděru a poškrábání či působení běžně používaných kosmetických a hygienických přípravků a je příjemná na dotek. Umyvadla a vany z litého mramoru dodávají prostoru vzdušnost a odlehčenost díky malé tloušťce materiálu.


**TOHLE A MNOHO DALŠÍHO SE DOČTETE V NOVÉM ČÍSLE ČASOPISU DŮM&ZAHRADA Č. 9, KTERÝ VYCHÁZÍ 21. SRPNA 2012.** **A co dalšího se tu dočtete? Možná vás bude zajímat fantastický návod na časové rozvržení stavby domu. Dozvíte se mnohé zajímavé věci i ze stavebních materiálů – tentokrát si časopis bere na mušku staré dobré cihly i jejich moderní náhrady. Samozřejmě si přijdou na své i příznivci návštěv v nových i rekonstruovaných domech, fanoušci designu i nových interiérových trendů. Pokud časopis chcete, objednejte si jej. Návod je na konci tohoto článku.**

Sprchové kouty

V oblasti sprchování pokračuje trend bezbariérových sprchových koutů, tedy bez vaniček. Toto řešení bylo dříve méně doporučované z důvodů různých nedostatků, které moderní technologie odstranily. Mezi inovace patří velký výběr nových odtokových systémů - různých rozměrů podle velikosti odtokové plochy a průtoku sprchové armatury, se zápachovými uzávěry a s designovými mřížkami vhodnými do každého prostoru. Dalším problematickým bodem starých instalací byly hydroizolace a spárování dlažby. Moderní izolační materiály a správný způsob jejich napojení na vpust zabrání jakémukoliv prosakování vody. Inovativní spárovací hmoty z geopolymerů se samočisticím efektem zase zajistí stále hygienicky dokonalé spáry na podlaze. Další technická vylepšení se zaměřují na stěny a dveře sprchových koutů. Nová provedení pantů a úchytů, které zaručují perfektní vodotěsnost, usnadňují montáž i údržbu a vynikají moderním designem.

ZDE NAJDETE TYTO NÁPADY NA JEŠTĚ VÍCE OBRÁZCÍCH:

Termostatické baterie

Termostatické baterie a baterie spořící vodu nepatří mezi úplné novinky, ale jejich rozšíření není zatím dostatečné. Termostatické baterie šetří vodu i energii na její ohřátí, vhodné jsou zejména do sprchových koutů, ale i k vanám a umyvadlům. Výhodou je i větší bezpečnost, a to nejen pro děti, teplotu vody si nastavíme podle přání, a ta díky termostatu zůstává stálá, i když proud vody zastavíme nebo měníme jeho intenzitu. Protože termostat se umí vypořádat i s výkyvy tlaku v potrubí, pomáhá předejít nárazovým změnám teplot během doby, kdy používáme sprchu či napouštíme vanu. Většina termostatických baterií má pojistku proti změně teploty. K přenastavení termostatu je nutné udělat současně dva pohyby, což zabraňuje například opaření dětí nebo neúmyslným změnám, například když o pákovou baterii zavadíme ve sprše.

POKUD VÁS TYTO KOUPELNY NEOMRZELY, MŮŽETE SI JEŠTĚ U NÁS PŘEČÍST:

Úspora vody

Šetřit vodu v koupelně můžeme různými způsoby. Sprchováním snížíme spotřebu vody v porovnání s koupáním ve vaně, pokud se budeme sprchovat krátce. Pomohou také úsporné sprchové hlavice. Kvalitní pákové baterie s lehkým a hlavně plynulým chodem páky nastaví průtok vody přesně tak, jak potřebujeme. Páku není třeba otevírat na maximum, regulování průtoku je lehké, a tím pádem i úsporné. Některé baterie jsou opatřeny omezovačem průtoku (tzv. click-clack systém nebo ekobaterie), který zmenší průtok vody zhruba na 5-7 l vody za minutu (z normativně stanoveného průtoku 12 l za minutu), což na umytí rukou postačí. Úsporné baterie snižují spotřebu vody až o 30 %, ale nesnižují tlak vody.