Po dlouhém horkém dni není nic lepšího než osvěžující sprcha, za zimních večerů zase potěší horká koupel plná bublinek. Koupelna je zkrátka prostor určený nejen pro očistu těla, ale také pro relaxaci ducha. A designéři ji stále vylepšují a zpříjemňují, aby oběma požadavkům perfektně vyhověla.

1. Sprcha, nebo vana?

V menších bytech si často nelze dopřát ten luxus a pořídit si do koupelny dostatečně velkou vanu. Pokud ovšem sprcha není vaše rozhodnutí, ale prostorová nutnost, pak si zřejmě občas postesknete nad představou pohodlné koupele v klasické vaně. Trápí-li nedostatek místa v koupelně i vás, pak vás zřejmě potěší vana s názvem Tulip (tulipán) navržená designérem Piotrem Pyrtekem. Svůj název nezískala nadarmo – tvarová podobnost s touto květinou je patrná hned na první pohled.

Nejde však jen o design. Inovativnost vany spočívá v jejím dvojím užití. Ve vertikální poloze jde skutečně pouze o sprchu, kterou však lze uzavřít, takže nedojde k rozlití vody do okolí, ani k úniku vodní páry při sprchování. Při otevření variabilní části do horizontální polohy se ze sprchy rázem stane příjemná vana s funkcí masáží a podvodních trysek.

2. Sprcha, nebo lázeň?

Návrh Ariny Komarové má větší prostorové nároky než předchozí sprcha. V tomto případě se už spíše než o sprše dá hovořit o domácích lázních. V podstatě jde o kombinaci sprchy, hydromasážní vany a vířivky. Vnitřní prostor tohoto sprchové boxu je vybaven integrovaným bodovým osvětlením. Otázkou zůstává, zda se skutečně do klasické koupelny vejde.

ČTĚTE TAKÉ:

3. Je to ještě vůbec sprcha?

Říká se, že v jednoduchosti je krása. A toho se drží i design sprchy, kterou navrhl Joshua Sunghoon Mun. Je jednoduchá, ale přesto také elegantní a samozřejmě funkční. Ačkoli je design minimalistický, rozhodně to sprše neubírá na praktičnosti. Najdete zde totiž výklopnou sprchovou hlavici, poličky pro odložení mýdla a drážku pro snadné nastavení výšky i úhlu sprchování pro co největší komfort.