Například vana umístěná v prostoru bude vždy působit efektně. Pokud jste se rozhodli pro takové řešení, pak ještě před začátkem stavebních úprav promyslete technickou část a do posledního detailu se zaměřte i na konečný vzhled. Počítejte s tím, že finanční náklady budou vyšší oproti standardně pojatému koupelnovému prostoru. Vany patří kvůli samonosným materiálům k finančně náročnějším a vyšší částku zaplatíte i za baterie a všechny viditelné části. Výsledek za to ale rozhodně stojí.

Pohled do historie

I když volně stojící vanu považujeme dnes za něco méně tradičního, v minulosti tomu tak nebylo. Vanu si tenkrát mohli dovolit jen bohatí lidé, kteří bydleli ve velkých domech, a měli tedy dostatek prostoru pro její umístění. Bylo ho totiž potřeba, protože tehdejší modely se v naprosté většině navrhovaly do prostoru. Jen v malé míře byly určeny ke stěně a obkládaly se společně s dřevěným obložením místnosti. V běžných rodinách se lidé koupali v neckách.

ČTĚTE TAKÉ:

S vývojem doby se vana stávala běžnou součástí domácností, a to bez ohledu na velikost bytu. Aby nezabírala tolik potřebný prostor, přestěhovala se zprostředka místnosti ke stěně, a až časem, díky zvětšení půdorysu koupelny, si znovu můžeme vanu instalovat podle libosti, třeba i doprostřed místnosti.

Připravte se

Realizace volně stojící vany s sebou přináší několik problémů, které musíte vyřešit ještě před její koupí. V první řadě potřebujete dostatek prostoru, aby byla přístupná z co nejvíce stran (jinak nemá zvlášť velký význam si ji pořizovat), a také proto, aby vynikly její tvary. Vyřešit je nutné i přívod a odpad vody. S tím souvisí nejen stavební práce, ale také pořizovací cena. Baterie i odpad jsou v naprosté většině vidět, a je tedy důležitý jejich estetický vzhled. Nepůsobí zvlášť hezky, když si pořídíte obyčejné baterie a plastový odpad. K takové vaně se hodí armatura z designové řady, která odpovídá vzhledem i konečnou povrchovou úpravou (pochromování, mosaz apod.). Její cena bývá jednou z hlavních položek a markantně zvyšuje konečnou částku.

Pečlivě vybírat

Možností, jak lze vanu umístit v prostoru, je několik. Standardní jsou vany speciálně navržené do prostoru. Mají nožky a jsou vyrobeny ze silného nosného materiálu, který vydrží zatížení. Používá se smaltovaná ocel, speciálně upravený akrylát nebo různé směsi, nejznámější je quaryl nebo marbrex. Další možností jsou klasické vany, které se následně obkládají. Přestože můžete zvolit kteroukoliv variantu, doporučují se symetrické modely s odpadem uprostřed, ideální jsou ovály a šesti nebo osmiboké tvary, které v prostoru působí efektivně. Ke stoprocentnímu výsledku potřebujete především šikovného obkladače. V nabídce firem jsou také vany se speciálními panely nahrazujícími obložení. Desky chránící vanu bývají standardně bílé, na zakázku je ale můžete objednat barevné nebo s extravagantními kresbami, existují také skleněné panely, některé modely mají osvětlení.

Okrajové systémy

Přívod vody můžeme vyřešit klasickou stojánkovou baterií, která se instaluje v blízkosti vany a je celá vidět, nebo můžeme použít vanové okrajové systémy. Ke směšování vody se používají kohoutky nebo páka, vana se plní standardně vanovou baterií nebo přepadem. Součástí zařízení je také ruční sprchová hadice. Princip spočívá v integraci celého tělesa do těsné blízkosti vanového prostoru, tedy buď přímo do okraje vany (kde jsou připravené otvory), nebo do přizdívky.

Okrajové systémy lze pořídit jednotlivě a sestavit je jako skládačku, přičemž velký důraz se musí dát především na správné utěsnění jednotlivých částí, aby pod ně nezatékalo (zvláště pod sprchovou hadici). Existuje také kompaktní řešení, což je plastová schránka s kompletním vybavením, které je sestaveno už ve výrobě. Tyto modely bývají cenově náročnější než jednotlivé části. Ani u jedné možnosti nesmíme zapomenout na zadní vrátka a musíme umožnit snadný přístup pro případné opravy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com