Toaleta, bidet i pisoár patří zpravidla do ucelených kolekcí shodného designu, takže výběr týkající se tvaru máme zjednodušený, stačí zvolit křivky, které se nám líbí. Jenže vedle estetické stránky hraje důležitou roli výbava. I tady totiž můžeme vybírat z několika variant.

Na zem, nebo na zeď?

Na trhu najdeme dva základní typy toalety a bidetu, takzvaný závěsný nebo stojací model. Už z názvu vyplývá, že zatímco jeden z nich je pevně připevněn k zemi, druhý se zavěšuje ke zdi.

Právě závěsné provedení nabízí mnoho uživatelských výhod. Například snadnější údržbu, protože pod mísou se mnohem lépe vytře. Tyto typy zároveň šetří místo (může to být až 20 cm!) a jejich provoz je tišší. Nádržka zabudovaná do zdi totiž při splachování není tolik hlučná. Závěsné provedení je konstruováno s nosností až 400 kg, proto aby se náhodou neutrhlo, je nutné zvolit vhodný instalační systém. Známe například Kombifix, Duofix, Uniset, Jádrofix ad., výběr se řídí podle toho, zda zařízení montujeme do zdi, sádrokartonu, bytového jádra apod.

Dáte-li přednost klasické stojací variantě, i tady se můžete těšit na inovace. Je jí například nádrž kombiklozetu, která se na povrchu často rosila. Nově může být vybavena izolační vrstvou zamezující srážení vody na povrchu nádrže.

ČTĚTE TAKÉ:

Chce to jednoduchý tvar

Nabízeny jsou toalety s plochým nebo hlubokým splachováním. Zatímco první z nich se využívá zejména ve zdravotnictví, druhou najdeme takřka ve všech domácnostech.

Kvůli svému poslání se v klozetu vyskytuje množství bakterií a nečistot, proto vybíráme tvar mísy bez zbytečných záhybů, kvalitní tvar také dovolí rovnoměrné omytí celého vnitřního prostoru, a to i při splachování se sníženým množstvím vody. Tento nechtěný zádrhel může snadno vzniknout v domech s nízkým tlakem a toaletou s otevřeným splachovacím okruhem, kdy voda volně protéká. Vhodnější je proto typ s uzavřeným okruhem, který je tvořen otvory po celém obvodu, takže vytékající voda opláchne celý vnitřní prostor.

Toalety můžeme vybavit dvojím typem splachování, čímž můžeme ušetřit až 3 litry vody na jedno spláchnutí.

K toaletě i bidetu si pořiďte sedátko se zpomalovacím mechanizmem, tehdy totiž nemůže při rychlém pokládání vytvořit hluk. Praktické jsou také odnímatelné klouby, které usnadňují údržbu toalety.

Nezbytná hygiena

Nezbytným doplňkem každé toalety je bidet, který by měl být samozřejmým společníkem každé toalety. Používá se k oplachování intimní části těla, což je k organismu mnohem šetrnější oproti toaletnímu papíru, zároveň jeho používáním omezujeme riziko šíření infekcí a dokonce je preventivním prostředkem ke snižování výskytu nádorového onemocnění tlustého střeva.

I bidet nalezneme v závěsném nebo stojacím provedení. Místo pro něj hledáme v těsné blízkosti toalety. Ti, kteří nemají pro jeho umístění prostor, mohou zvolit klozet se zabudovaným oplachováním a následným osušením. Jiným náhradním řešením je baterie s vysouvací sprškou a hadicí, kterou instalujeme v blízkosti klozetu.

Výhradně pro muže

V domácnostech, kde žije více mužů pohromadě, oceníme pisoár. Pro muže pohodlné, ženy ocení toaletní prkénko stále na svém místě (tedy dole) a vhod přijde i nižší spotřeba vody. Oproti 3 litrům, kterými splachuje WC, to jsou u pisoáru cca dva litry. Zoufat nemusejí ani vlastníci malých prostor, existují totiž i pisoáry, které můžeme zčásti zapustit, takže jejich výška je cca 15 cm. Splachování může být klasicky mechanické, či pomocí senzoru. Na trhu se objevily i modely „nesplachovací“, určené zejména do veřejných prostor. Fungují na chemické bázi nebo s pomocí pachové uzávěry. Samozřejmostí vybavení pisoáru je poklop, takže ani slabší nátury se nemusejí obávat svých představ.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com