Celkový výkon použitého osvětlení závisí na velikosti koupelny, a současně také na individuálních požadavcích uživatelů. Hodnota výkonu se pohybuje v rozmezí od cca 60 W (malé koupelny) po 300 W (velké koupelny). Jednotlivé zdroje světla lze kombinovat. Celkové osvětlení je také možné volit přímé, kdy je zdroj světla přímo v prostoru koupelny, nebo nepřímé, usměrněné krytem do určitého místa. Jednotlivá světla musí mít vždy vhodné skleněné nebo plastové kryty. Pro navození atmosféry v koupelně je vhodné také využít i LED pásky.

Celkové, nebo lokální?

Většina koupelen má více zdrojů světla lišících se podle účelu - osvětlení celkové a lokální. Typy svítidel lze v závislosti na tom rozdělit podle určení na stropní, stěnová a zrcadlová (vnitřní nebo venkovní). Celkové osvětlení koupelny lze zajistit buď jedním zdrojem, umístěným na stropě nebo na stěně, případně dalšími světly v různých místech koupelny. Pro tento účel jsou doporučena vestavěná či přisazená svítidla, v nabídce obchodů jsou ale také efektní závěsné nebo tyčové osvětlovací systémy.

Lokální intenzivní osvětlení je pak umístěno obvykle tak, aby bylo dobře osvětleno zrcadlo, tedy většinou nad umyvadlem. Jako zdroj světla je možné použít běžné, úsporné nebo halogenové žárovky, zářivky nebo neonová světla. Světlo se od zrcadlové plochy nesmí odrážet a tedy oslňovat, proto je vhodné zvolit svítidlo ne s čirým, ale matným sklem.

Tipy a doporučení:

  • V koupelně by mělo připadat osvětlení žárovkami o výkonu 40-65 W na 1 m². V případě kompaktních zářivek stačí výkon 15-25 W na 1 m².
  • Pro koupání, sprchování nebo praní je dostačující slabší osvětlení.
  • Naopak pro osobní hygienu, holení nebo make-up je nezbytné dostatečně intenzivní lokální svítidlo obvykle v prostoru u zrcadla.
  • Při výběru osvětlení je z důvodu vysoké vlhkosti důležitá i kvalita materiálů - nejméně vhodný je plech, nejlepší jsou kvalitní slitiny a speciální plasty.
  • Vedle účelnosti a bezpečnosti je samozřejmě velmi důležitá také estetická stránka věci, svítidla by měla být v souladu s designem sanitárního vybavení, armatur a koupelnového nábytku.