Doživotní záruka na vanu

Vany Ravak jsou nejen funkční, ale i krásné. To dokazuje například vana Chrome v rozměrech 70/75 x 150/160/170 cm, nesoucí autorský otisk českého designéra Kryštofa Nosála, který je tvůrcem celého širokého koupelnového konceptu Chrome.

Chcete jiný tvar? Tak co kdybyste se podívali třeba na tradiční, ale stále nejprodávanější vanu Ravak Rosa (titulní foto). Ta v sobě spojuje jak vanu, tak i pohodlný sprchový kout. Pro komfortní koupání lze vanu doplnit podhlavníkem, madlem, hydromasáží či chromoterapií. Vana je navíc asymetrická, takže díky svému umístění nakoso poskytuje větší koupací plochu než jiné vany srovnatelných rozměrů.

Vany Rosa jsou na trhu nabízeny už ve třech modelech, které se liší rozměry (od 95 cm na šířku a od 140 cm na délku podle konkrétního modelu) a liniemi od designérů Achima Storze nebo Kryštofa Nosála.

To hlavní ovšem je, že při pořízení jakékoli vany do konce roku 2014 k ní získáváte i doživotní záruku s garancí opravy nebo výměny kdykoli během vašeho života.

Vysoký, podle vás

Hledáte vhodný kohoutek pro vaši koupelnu? A máte požadavky na konkrétní výšku kohoutku? Tak se zkuste poohlédnout po řadách Quadra, Lineare, Eurocube, Eurodisc Cosmopolitan a Essence od Grohe.

Ty dostaly více výškových variant a také se jim zlepšil design. Takže můžete dostat baterie velikosti XS, stejně jako XL. Zákazník si tak může zvolit optimální kohoutek pro své umyvadlo i dle osobních potřeb a preferencí.

Nové baterie mají i kartuši SilkMove 28 mm se zabudovaným termoregulátorem, nejenže tedy zabrání případným opařeninám, ale také minimalizují spotřebu energie. Navíc úsporná technologie GROHE EcoJoy® sníží spotřebu vody na 5,7 litru za minutu, aniž by uživatel úbytek pocítil.

Návrat oceli

Krásná, odolná, hygienická, nenáročná na údržbu, s dlouhou životností. Taková je vana z oceli a smaltu. Vana Jika Tanza plus je vyrobena ze smaltované oceli s unikátní tloušťkou 3,5 mm. Díky tomu nabízí vysokou pevnost a extrémní schopnost udržet si stabilní tvar. To oceníte, jestliže se ji rozhodnete využít ve své koupelně netradičně umístěnou volně v prostoru. V tom případě ji pouze stačí doplnit kovovými nohami.

Smaltovaná ocel přitom poskytuje i další výhody – je odolná proti změnám teploty, takže jí neublíží, ani když do ní vylijete vařící vodu. Dobře vzdoruje i kyselinám, poškrábání, úderům i oděru.

Vanu Jika Tanza plus lze pořídit v pěti velikostech od 150 x 70 cm až po 170 x 75 cm za cenu od 5 402 Kč. Kovové nohy jsou k dispozici za cenu od 473 Kč. Na vanu je poskytována záruka 30 let.

Nenechte vodu téct zbytečně

Chcete snížit účty za vodu? A víte, že zbytečně vypotřebujete až 90 % vody na mytí? Zkuste instalovat moderní perlátory, které stojí pouhých 200 Kč, a uvidíte, že tahle investice se vám vrátí i v jednočlenné rodině už do týdne.

Speciální vložka nazývaná insert je vhodná pro jakoukoliv vodovodní baterii, rázem sníží průtok vody z původních 12 – 15 litrů za minutu až na 1,7 litru za minutu a tím pádem se sníží spotřeba vody o celých 90 %. Nicméně do domácností jsou vhodnější spíše omezovače na 3,8 – 5 litrů vody za minutu, což v běžném provozu znamená úsporu vody o cca 50 – 70 %, ale i to se v celkových nákladech projeví výraznou úsporou.

Čtyřčlenná domácnost, která vodou nešetří, může ročně vypotřebovat vodu při koupání a sprchování za zhruba deset tisíc korun, naopak domácnost s namontovaným perlátorem se při stejné frekvenci mytí dostane na zhruba tři a půl tisíce korun.

Perlátory můžete koupit třeba na www.neoperlcz.cz.

Méně kapek na zástěnách

Své sprchové zástěny si můžete natřít speciálními přípravky, které zvyšují vodoodpudivou úpravu povrchu, a tedy snižují nutnost neustálého otírání zástěn, aby se na nich neusazoval vodní kámen. Guardian ale nabízí nově i speciální sklo ShowerGuard, které je již z výroby opatřeno ultratenkým povlakem, který snižuje drsnost a porozitu povrchu skla a zamezuje ulpívání usazenin z tvrdé vody, mýdla, šamponů, vlhkosti apod. Technologie je ve skle vytvořena už při jeho výrobě, a tak tato vlastnost zůstává neměnná.

Společnost Guardian u skla ShowerGuard nabízí desetiletou garanci. Tím dokazuje, že sklo je skutečně trvale odolné proti zabarvení od koroze a vodního kamene.

Nechte to na poslední chvíli

Společnost Viega zdokonalila soupravy odtoků a přepadů pro koupelnové vany série „Multiplex“ a „Rotaplex“. Nová funkční jednotka nyní umožňuje kombinaci se všemi známými vybavovacími sadami od tohoto výrobce.

Pokud tedy budete stavět, můžete nainstalovat kompletní vanu včetně funkční jednotky a teprve pak se rozhodovat, jaká vybavovací sada „Visign“ se nejlépe hodí do nové koupelny – kompatibilní s funkční jednotkou je na každý pád vždy.

Viega zoptimalizovala funkční jednotku „Multiplex“ i v dalších směrech. Tělo přepadu má pouhých 33 mm. Funkční jednotku je tedy možné použít dokonce i u van s obzvlášť úzkou hranou. Další optimalizace se týká flexibilní přepadové trubky, která se lehce přizpůsobí obrysům vany, a dále se zvýšila ochrana bovdenových lanek proti zlomu.

Konec kolísání tlaku a teploty

Německý výrobce Schell přichází s řešením nestálého tlaku a teploty ve vodovodních řadech a nabízí novinku v podobě vyrovnávacího ventilu k umyvadlovým armaturám.

Rozdíl tlaků, síla průtoku či „skákající“ teplota vody můžou připravit nejednu „horkou“ chvilku v domácnostech, ale třeba i kadeřnicím při mytí vlasů zákaznic. To vše nyní řeší vyrovnávací ventil Schell s označením PBV, který se stará o stálý tlak a především neměnnou teplotu vody vytékající z armatury. Ta může být nastavena v rozmezí 32 až 40 stupňů Celsia.

Příchozí tlak studené vody bývá většinou vyšší než teplé vody. To způsobují jednak vlastnosti teplé vody, ale také někdy používané bezpečnostní zařízení pro omezení toku horké vody. Tím, jak se oba tlaky a obě teploty vody „perou“, dochází nejen ke kolísání tlaku vody v armatuře, ale především v její teplotě, což může být velmi nebezpečné.

Ventil PBV stojí 1452 korun včetně DPH.