Výsledek vánočního úklidu by měl v zásadě odpovídat vynaloženému úsilí a věnovanému času – cílem je se neuštvat, pokud jsme se rozhodli opravdu všechno zvládnout sami bez pomoci profesionálů a jen s pomocí členů rodiny.

Kdy s ním začít?

Rozhodně co nejdříve. Ale ne dříve, dokud si v klidu nesedneme a nesepíšeme si, co chceme zvládnout, a nepřidáme časový plán. Neboli – dokud si neujasníme co nejpřesněji tři věci: zaprvé co všechno chceme zvládnout. Zadruhé za jak dlouho – kolik času chceme a vůbec reálně můžeme úklidu věnovat. A konečně zatřetí – dokud si po ujasnění dvou předchozích bodů neshromáždíme opravdu všechno, co budeme potřebovat – přerušování práce a odbíhání pro zapomenuté sáčky do vysavače a další položky nás později budou jen brzdit a zdržovat. Naplánujeme-li si všechno co nejpodrobněji, rozvrhneme-li si realisticky práci na určitý počet víkendů a s využitím večerů, a pokud rozdáme jednotlivé úkoly členům rodiny, pak by všechno mělo vyjít k naší spokojenosti a za co nejmenšího zhuntování těla.

Postupovat pak můžeme podle jednoho ze dvou osvědčených principů: místnost po místnosti, anebo každý den jeden typ práce. Uklidíme tedy například každý den jednu místnost, anebo jeden den čistíme nábytek v celém bytě, další den myjeme okna, pak pereme a tak dále...

Na co nezapomeneme?

  • koupíme dostatek sáčků a filtrů do vysavače
  • nutné budou pracovní rukavice, jemné a silnější rukavice gumové
  • houby, kartáče, drátěnky, hadry a hadříky, smetáčky a dlouhé smetáky, švédské utěrky nejlépe v profi provedení – hustší verzi
  • pokud lze, dáme přednost ekologickým pokud možno netoxickým přípravkům
  • zásobujeme se pracími prášky a gely. Bělicí prostředky na záclony, šetrné na jemné prádlo a na ruční praní například parádních ubrusů po babičce. Levnější prášky postačí k praní koberečků, běhounů, závěsů...
  • ke slovu přijdou jistě i čističe skvrn
  • kvalitní ochranné krémy na ruce, nezapomínáme na jejich důkladné promazání před prací i po jejím skončení

Tipy na pomocníky pro úklid

Trápí-li vás zašedlé spáry mezi dlaždičkami, zkuste parní čištění. „Obyčejnou párou se zbavíte vodního kamene. Parní čistič se důkladně dostane i mezi dlaždičky a vyčistí všechny spáry, či vydrhne vanu,“ radí Vlastimil Firman z Kärcheru. Navíc je známo, že teploty nad 80 °C zahubí všechny bakterie, které v domácnosti můžete najít. Dezinfekce stostupňovou párou je dokonce i rychlá. Pára je připravena za pár minut od zapnutí parního čističe. Například Kärcher SC 1.020 EU za 2990 Kč.

Nejen nábytek musí vonět čistotou. Je dobré vše pořádně i vyprat. Zvlášť malým dětem a miminkům. Aby si všechno barevné prádlo zachovalo co nejdéle jasné barvy, je tu nyní novinka od firmy Palma, a. s. Bupi BABY tekutý prací prostředek COLOR s obsahem mýdla je určený k šetrnému praní kojeneckého a dětského prádla. Jeho složení nedráždí citlivou dětskou pokožku a je vhodný i pro alergiky. Gel neobsahuje žádné enzymy, fosfáty, barviva, bělidla ani optické zesvětlovače. Velmi dobře z textilií odstraňuje skvrny a jiné nečistoty, lehce se při máchání vymývá, a přitom zanechává prádlo čistě vyprané a jemně provoněné. Cena za 1,5 a 3litrové balení: 109,90, resp. 189 Kč.

Kdo pere hlavně dospělým, ten si jistě oblíbí nové předdávkované dvoukomorové kapsle Persil Duo-Caps. Ty nabízí dokonalé řešení jak pro bílé a stálobarevné prádlo, tak pro barevné kousky oděvů. Zelená komora kapslí obsahuje technologii, která zabraňuje vyblednutí barev a znovu jim dodá ztracený jas. Navíc bílému prádlu navrátí zářivou bělost. Modrá komora obsahuje vysoce koncentrovaný tekutý odstraňovač skvrn, který v sobě mísí látky schopné poradit si s odolnými skvrnami.

Nové gely do myček na nádobí Somat Gold nabízejí aktivní enzymy a odmašťovací látky, které se okamžitě dostanou hluboko i do zaschlých a ztvrdlých zbytků jídel a naruší je zevnitř. V souladu s nejnovějším trendem gelových mycích prostředků se inovativní multifunkční gely Somat Gold rozpouštějí rychle a beze zbytku, a účinkují tak na nečistoty ihned po začátku mycího cyklu. Díky tomu se velmi snadno používají a je jen na vás, jaký program mytí zvolíte, neboť zajistí perfektní výsledek i při krátkých mycích cyklech a nižších teplotách.

Po úklidu nezapomínejte dezinfikovat i samotné čisticí pomůcky. Vždyť třeba houbičky a houby jsou totiž nejvíce kontaminovaná místa s největším výskytem rezistentních bakterií. Existuje několik zaručených způsobů, jak udržet čisticí pomůcky čisté a bezpečné. Jednou z možností je vyprat je v pračce při vysoké teplotě nebo je nechat odmočit v roztoku dezinfekčního přípravku (například Domestos 24H Plus) a vody.

V nabídce inovovaných produktů značky Clin jsou náhradní náplně variant Clin na okna Ovocný ocet a Clin na okna Citrus. Náhradní náplně od značky Clin jsou praktické, cenově výhodné a přinášejí dokonalý lesk bez šmouh všem skleněným povrchům. Díky nim se vám již nemůže stát, že by vám produkt nečekaně došel, a nedostalo se tak na všechna okna naráz. Doporučená maloobchodní cena 39,90 Kč, což je proti doporučené ceně standardního balení 51,90 Kč celkem pěkná úspora.

Tam, kde se setkává zařízení bytu s vodou, je vždy problém s vodním kamenem, usazováním nečistot, bakterií… „Doslova zázračným pomocníkem se v tomto případě stává sada pod názvem Dreja-Clean. Jedná se o speciální řadu přípravků, které umí vytvořit hydrofobní povrchovou úpravu. Tato nanovrstva vytváří ochranný povlak, který zvyšuje hygienické vlastnosti ošetřeného povrchu. Chrání před nečistotami a uživatele před bakteriemi, jelikož ošetřený povrch nedovoluje bakteriím a plísním v jejich usazování. Odolnost je zaručena také proti vodnímu kameni. Veškeré možné nečistoty se nabalují na kapky vody a po materiálu stékají – tato vlastnost je často označována jako tzv. lotosový efekt,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu Dřevojasu, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku, a pokračuje: „Přípravky Dreja-Clean jsou vhodné jak na povrchy, které už byly opatřeny nanovrstvou přímo od dodavatele a je třeba ji pouze zrenovovat, tak i na ty, jež se s touto ochranou ještě nikdy nesetkaly.“

Titulní foto: Thinkstockphotos.com