Pokud jste se rozhodli pro toto nekonvenční řešení, pak je nutné ještě před začátkem stavebních úprav dobře promyslet nejen technickou část, ale do posledního detailu se zaměřit i na konečný vzhled. Zároveň počítejte s tím, že finanční náklady budou vyšší oproti běžně pojatému koupelnovému prostoru. Jinde ukryté části totiž budou vidět, a tak bude podstatná jejich povrchová úprava, design nevyjímaje. Samotné vany patří kvůli samonosným materiálům k finančně náročnějším, podobně jako baterie.

Jakýkoli styl

Standardně si můžete pořídit vanu s pevnými nožkami vyrobenou z některého z nosných materiálů, může to být smaltovaná ocel, speciálně upravený akrylát nebo různé směsi, nejznámější je quaryl nebo marbrex. Tvary van bývají často repliky původních modelů, proto se hodí do romanticky pojatých interiérů, koupelen v country stylu, popřípadě interiérů napodobujících styl před více jak sto lety. Na své si ale přijdou i vyznavači moderního pojetí. Na trhu jsou volně stojící vany s elegantními jednoduchými tvary.

Jinou možností je pořídit si běžnou vanu a tu obezdít. K dokonalému výsledku potřebujete především šikovného obkladače. Existuje i varianta zasadit vanu do země, tehdy je dobré zvážit zejména nástup a výstup, protože bývá o něco náročnější.

V nabídce firem jsou také vany se speciálními panely nahrazujícími obložení. Desky chránící vanu bývají standardně bílé, na zakázku mohou být barevné, s kresbami, existují také skleněné či dřevěné panely.

Důležitý detail

K přívodu a odvodu vody použijte prvky z ucelené designové řady. K volně stojícím modelům patří vanové stojánkové baterie, obezděné a zapuštěné typy se napouštějí pomocí okrajových systémů. Princip spočívá v integraci celého tělesa do těsné blízkosti vanového prostoru, tedy buď přímo do okraje vany, kde musí být připraveny otvory, nebo do přizdívky. Dotýká-li se část vany stěny, můžeme zvolit podomítkový systém, někdy dokonce i klasickou nástěnnou baterii.

Koupelna, jak ji neznáme

Vana uprostřed místnosti nabízí neotřelé řešení nejen v koupelnovém prostoru, ale umožňuje nápadité pojetí i pro prostor na ni navazující. Zpravidla to bývá ložnice. Tak proč obě místnosti nespojit právě pomocí vany? Ti, kteří si nejsou s takovým řešením zcela jisti, mohou místnosti oddělit pomocí posuvných dveří z čirého nebo pískovaného skla. A podle nálady prostory oddělit, nebo naopak spojit.

Co byste měli vědět:

  • Potřebujete dostatečně velkou místnost, kam se volně stojící model vany vejde a bude působit reprezentativně. Zvolte symetrické vany s odpadem uprostřed, ideální jsou ovály a šesti nebo osmiboké tvary.
  • Buďte připraveni na rozsáhlou rekonstrukci, voda se zpravidla vede podlahou.
  • Připravte si dostatečné finanční prostředky, toto řešení patří k finančně náročnějším.