Je známo, že rohové vany mají poměrně velký půdorys, takže zejména v malých koupelnách je nutné zvážit jejich užitnou hodnotu. Zda zbytečně nepřekáží a není vhodné raději zvolit jiný tvar. Je-li řešení optimální, pak se těšte na prostornou lázeň třeba se sklenkou vína, kterou můžete odložit na odkládací plochu v rohu.

Počítejte: Vzhledem k vnitřnímu prostoru, který rohové vany nabízejí, zabírají poměrně velkou půdorysnou plochu. Pro srovnání: vana s délkou strany 140 cm zabírá víc jak 1,5 m2. Vana s rozměrem 170 x 70 cm se srovnatelným vnitřním prostorem zabírá necelých 1,2 m2.

Vyberte materiál

Rohové vany se nejčastěji vyrábějí z akrylátu, který se snadno tvaruje, a tak je na trhu široké množství tvarů od nejrůznějších designérů. Ze smaltované oceli jich najdeme jen několik, zato s dokonale promyšleným designem, častokrát z dílen prestižních zahraničních designérů. Forma na výrobu takové vany je náročná, takže každý výrobce chce záruku (kvalitního designového studia), že výsledek bude stoprocentní. Ať už zvolíte jakýkoli materiál, při koupi vany je ideální vyzkoušet ji nanečisto tak, aby všem členům domácnosti vyhovovala velikost a vnitřní tvar.

Existují ovšem tvary van, které nahrazují rohové řešení, avšak roh je vyzděn a klasicky obložen. Tato řešení mohou nabízet větší komfort při užívání, přitom vana je instalována v rohu místnosti.

Uvědomte si

Kvůli rohu, který častokrát slouží jako sedátko, a je tedy nižší, počítejte s tím, že při napouštění spotřebujete více vody nežli u standardních van. Připraveni buďte i na obtížnější údržbu. Abyste mohli vyčistit roh, je zapotřebí do vany vstoupit. Vanu můžeme povrchově chránit speciální úpravou, která zabraňuje usazování nečistot. Materiál se tak mnohem snadněji čistí. Každý výrobce ji má pod vlastním názvem.

Titulní foto: SIKO